Assistansbolag

Assistansbolag kan få pengar utan tillstånd

1:55 min

Företag som hyr ut personliga assistenter till funktionsnedsatta ska ha tillstånd från myndigheten IVO. Men nu kanske en dom i en domstol ändrar på det.

Enligt en dom i en domstol, kanske assistansbolagen inte längre behöver ha något tillstånd från IVO för att få pengar. Så här säger Linus Nordenskär på Försäkringskassan:
– I praktiken just nu så sätter det Inspektionen för vård och omsorgs tillståndsprövning ur spel.

Utan tillstånd från IVO, Inspektionen för vård och omsorg, så ska assistansbolag egentligen inte ha rätt att få kostnaden för assistansen betald av myndigheten Försäkringskassan. Så är det i alla fall tänkt.

Måste betala ändå

Men nu har flera domstolar undersökt hur reglerna ska tolkas. Det handlar om ett fall där Försäkringskassan vägrade att betala ut pengar till en brukare som hade ett assistansbolag utan tillstånd.

Assistansbolaget och brukaren var missnöjda med Försäkringskassans beslut och klagade på det. Och till slut kom fallet till Högsta förvaltningsdomstolen. Lagexperterna där sa då att Försäkringskassan måste betala, även om assistansbolaget inte är godkänt av IVO.

Kan välja assistansbolag utan tillstånd

Det innebär alltså att IVOs tillstånd inte blir så viktiga, säger Linus Nordenskär på Försäkringskassan:
– Brukarna kan få pengar till sitt konto och välja att köpa assistans av bolag som har mist sitt tillstånd, säger Linus Nordenskär på Försäkringskassan till P4 Örebro.