Kultur

Mobbad tjej blev fotomodell

2:42 min

Nu i helgen ska svenska Emma Örtlund vara fotomodell i New York. Hon har längtat efter att få visa upp sig i fina kläder, men när hon var yngre vågade hon inte.

– Jag gick aldrig på studentbalen. För jag blev så mobbad. Det kändes som att jag inte var välkommen på studentbalen, säger Emma till TV4 Nyhetsmorgon.

Emma Örtlund kommer från Gislaved i Småland. Hon har en intellektuell funktionsnedsättning och har sjukdomen epilepsi, som gör att hon kan ramla ihop och få kramper i kroppen.

Epilepsin var en anledning till att hon ofta stannade hemma från skolan, men en annan förklaring var som sagt mobbningen:
– Att folk har varit dumma och taskiga mot mig genom åren.

Revanschen

När Emma Örtlund nu får bli fotomodell blir det en revansch för henne.
– Det känns helt underbart att få bli det! Nu ska mobbarna få se på fan! Jag vill att de ska få se att jag är en jättebra och helt fantastisk tjej.

För att kunna bli fotomodell fick Emma Örtlund hjälp av Glada Hudik-teatern, som är en daglig verksamhet i Hudiksvall i Helsingland. Och de håller på att göra en film om Emma:

– Vår catwalk blir i New York! ropar arbetsledaren Pär Johansson i filmen.

En festival om mode

Nu är det alltså klart: Emma och några andra fotomodeller med intellektuell funktionsnedsättning åker till USA och de är redan på plats. För just nu pågår New York Fashion Week, alltså modeveckan i New York, där det blir flera olika modevisningar.

Den show som Emma ska vara med i på lördag ska visa upp kläder som är ritade av designern Frida Jonsvens.

Ett allvarligt budskap

Förutom att visa upp kläderna så ska showen också visa hur situationen är och har varit för funktionsnedsatta. Det berättar Frida:

– Vi kommer att gå in på svensk historia. Hur utvecklingsstörda blev behandlade förr i tiden. Och hur man behandlar dem illa än idag runt om i världen. Hur man låser in dem på institutioner. Jag blir så förbannad bara jag tänker på det.