Personlig assistans

Kriminella personliga assistenter kan begå nya brott mot brukare

3:33 min

Det händer att personer med funktionsnedsättning blir bestulna av personliga assistenter - som också tidigare har begått brott.

En av de som har råkat ut för det här är Gunni i Skellefteå.

Ett larm tjuter. Gunni har vaknat av konstiga ljud mitt i natten och det är hon som larmar på sin personliga assistent. Men ingen kommer, för det var ingen inbrottstjuv, utan assistenten som rotade runt bland hennes saker den där vinternatten. Troligen var det när han välte Gunnis julgran som hon vaknade:
– Granen slog i golvet, berättar Gunni.

Rädd och utlämnad

Gunnis funktionsnedsättning gör att hon behöver hjälp för att ta sig ur sängen, så hon kunde varken ringa efter polis eller kalla på hjälp. Assistenten stal mediciner hos Gunni
och det var sådana mediciner som kan användas som knark. Han hade sönder saker när han rotade runt i hennes hem, bland annat hade han sönder bordet till hennes rullstol.
– Jag var nervös. Rädd. Man är så utlämnad när man är själv, säger Gunni.

Dömd för många brott

Assistenten var tidigare dömd för många brott. Bland annat hade han hållit på med knark och var dömd för misshandel. Men det visste varken Gunni eller assistansbolaget som hade anställt honom. Gunni tycker att det är dåligt att assistansbolaget inte hade gjort en bättre kontroll innan de anställde honom:
– Det är för jävligt.

Begår nya brott hos funktionsnedsatta

Sveriges Radios program Kaliber har undersökt domar från domstolar runt om i landet. För de senaste åren hittade de 19 domar där personer som tidigare hade begått brott, sen begick nya brott hos funktionsnedsatta som de fick jobba som assistenter hos.

Bolagen kontrollerar inte

Det hade kanske kunnat hindras om assistansbolagen som anställt dem hade kollat upp dem bättre. För det går att få ett papper från polisens belastningsregister, där det står uppskrivet vilka brott en person tidigare är dömd för.

När det gäller personliga assistenter som ska hjälpa barn, så måste assistansbolagen först kolla i belastningsregistret innan de anställer en ny assistent. Men det finns inget sånt krav för assistenter som ska jobba med vuxna. Så många assistansbolag kollar bara det här om brukaren själv vill att det görs.

"Borde kollas innan man får jobbet"

Kaliber har pratat med tre av de största privata assistansbolagen i Sverige och inget av dem brukar kolla polisens belastningsregister när det handlar om assistenter till vuxna med funktionsnedsättning. Det är dåligt, tycker Gunni. Hon tycker man borde kontrollera om assistenter har begått brott innan de får jobbet:
– De borde ta reda på vad det är för folk man anställer, säger Gunni till Sveriges Radios program Kaliber.