Ny barnbok

"Svårigheter med Downs syndrom överdrivs i ny bok"

2:32 min

Nu finns det en ny barnbok om Downs syndrom. Boken får både beröm och kritik.

Veronica Magnusson Hallberg på Svenska Downföreningen tycker att boken överdriver de svårigheter som finns. Till exempel att barn med Downs syndrom ibland rör kroppen på ett klumpigt sätt:

– Om jag jämför med mitt barn, jag har ju ett barn själv som har Downs syndrom, och i boken står det till exempel om att simma och hoppa studsmatta och båda de sakerna är min dotter väldigt bra på. Jag vet många andra som är det också, så det behöver inte vara samma för alla.

Är glad och vill kramas

Boken handlar om kompisarna Beata och Max som brukar leka. Max går i särskola, tycker om att kramas och verkar glad nästan hela tiden. Det här är också saker som Veronica Magnusson Hallberg reagerar på:

– Det finns ute i samhället en bild av personer med Downs syndrom att man är glad och man kramas och att alla går i särskolan och så, men så ser det liksom inte riktigt ut. Jag tänker också att mycket fokus i boken är vad barnet inte kan. Så jag skulle vilja se någonting där man lyfter fram vad barnet kan istället. Det välkomnar jag i framtiden.

Fler barnböcker om Downs syndrom alltså?
– Ja, det är jättebra att det finns en bok i ämnet och det här är en jättebra start. Vi välkomnar mer, så kan man säga.

En av flera böcker om funktionsvariationer

Boken heter "Min kompis har Downs syndrom" och är en av flera böcker i en serie om barn med funktionsnedsättningar. Sedan tidigare finns det till exempel böcker om autism och adhd.

Bokserien ges ut av Infoteket om funktionshinder på Region Uppsala.

Bra att få kunskap

Trots kritiken är Veronica Magnusson Hallberg ändå glad över att det har kommit en barnbok om Downs:
– Jag tycker att det är bra. Det finns inte så många böcker som handlar om Downs syndrom.

Vilka är den här boken bra för då?
– Man kanske har någon i sin närhet som får ett barn som har Downs syndrom, då kan det vara jättebra att man får kunskap om det. Jag tänker också att på förskolor och sånt där man kommer i kontakt med personer som har Downs syndrom så kan det också vara bra, säger Veronica Magnusson Hallberg på Svenska Downföreningen till Klartext.