Om Kalle Stropp och Grodan Boll

2011 sändes två serier i Barnradion i P4 om Kalle Stropp och Grodan Boll: Kalle Stropp och Grodan Boll i rök och damm och Kalle Stropp och Grodan Boll i grön galosch. 

Thomas Funck har skrivit manus, han är berättare, sjunger och spelar alla roller.

Berättelserna om Kalle Stropp och Grodan Boll skapades av Thomas Funck som radioteater, bilderböcker, tecknad film, spelfilm och tecknade serier. De blev först presenterade i radio 1949.

Figurer som förekommer i Thomas Funcks berättelser:

Kalle Stropp är en gräshoppa som uppför sig som en strikt gentleman, men samtidigt tankspritt och nervöst. I filmerna och bilderböckerna avbildas han med grön jackett. Hans vanligaste replik är "Man må säga!".

Grodan Boll är något av Kalle Stropps mentala spegelbild. Han är hyperaktiv, klumpig och frispråkig. Han är mest känd för utropen "Hörrö!" och "Sörrö!".

Plåt-Niklas är en robot byggd av konservburkar och i ungefär samma storlek som Kalle Stropp och Grodan Boll. På ryggen har han en propeller som han kan flyga med. När han får slut på olja skriker han "Slut på olja" om och om igen tills han får det.

Räven

Hönan

Papegojan Ragata

Sotisarna, Sot och Tos är två tjuvaktiga figurer.

Lattjo, en energisk filur. Medverkar bland annat på skivan och radioserien "Lattjo, Boll och Stropp" från 1968.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".