Najib Javadi med fotboll på fotbollsplanen. Foto: Madeleine Fritsch Lärka / Sveriges Radio
Fotboll är ett av 15-åriga Najib Javadi största intressen. Han spelar i Malmöklubben Barrikadens nystartade fotbollslag för ensamkommande ungdomar. Foto: Shakeb Isaar/Sveriges Radio

Del 1: Fotbollen gör lång väntan lättare

Najib Javadi: Här har man rättigheter som en människa
3:48 min

Najibs dagar fylls av skola, fotboll – och väntan. I sju månader har han väntat på att bli kallad till Migrationsverket för sin första intervju. Ingen vet om han kommer att få stanna i Sverige. Men fotbollen får tiden att gå snabbare.

Det är träning för ett nybildat lag där alla som spelar är ensamkommande ungdomar. Efter en hel del arbete har klubben fått tillstånd för pojkarna att spela seriespel trots att de inte har några svenska personnummer. 

Nästan alla väntar på den första intervjun med migrationsverket, för att sen vänta ytterligare på besked om de kommer att få stanna eller inte. Najib Javadi har väntat i sju månader.

Men fotbollen får tiden att gå snabbare, berättar han. Det här är första gången han spelar i ett riktigt lag, men fotboll har han spelat tidigare.

– Jag spelade fotboll både i Afghanistan och Iran med mina kompisar på gatan. Men här spelar jag för första gången i ett lag på en riktig fotbollsplan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".