Jisika och Kristian
1 av 3
Foto: Mariela Quintana Melin/Sveriges Radio
Det är dags för Kristians sexmånaderskontroll på BVC.
2 av 3
Det är dags för Kristians sexmånaderskontroll på BVC. Foto: Mariela Quintana Melin/Sveriges Radio
Mobiltelefonbild av Tareq Haddad och dottern Jisika
3 av 3
Tareq Haddad och dottern Jisika. Foto: Mariela Quintana Melin/Sveriges Radio

Del 3: Ett nytt barn i det nya landet

Koulit Alshehade: Visste aldrig om vi skulle komma hem
7:03 min

När Koulit flydde från Syrien med maken Tareq och dottern Jisika för drygt ett år sedan, låg sonen Kristian i magen. Efter en dramatisk båtresa över havet var Koulit säker på att hon hade fått missfall.

 

Kristian har hunnit fylla ett halvår och Koulit är med honom på sexmånaders kontroll på BVC i Farsta i Stockholm. I Syrien hade familjen det bra – ända till kriget kom.

– Vi tänkte på vår dotter och våra framtida barn. Varje gång vi åkte till jobbet så visste vi inte om vi skulle komma tillbaka eller inte.

Båtresan från Turkiet till Grekland blev värre än vad de hade väntat sig. Treåriga Jisika blev så rädd för vatten att hon i flera månader efteråt vägrade duscha. Pappa Tareq höll henne hårt i sin famn hela resan.

– I Syrien var det många som kom till mig och frågade efter jobb. Men när jag kom hit till Sverige så förstod jag att jag måste börja från början. Jag har inga papper på att jag kan mitt yrke, så därför ser det ut som att jag inte kan någonting, säger Tareq.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".