En gång i veckan träffar Sadeq den pensionerade kirurgen Göran och samtalar om medicinska frågor.
1 av 2
En gång i veckan träffar Sadeq den pensionerade kirurgen Göran och samtalar om medicinska frågor. Foto: Anna Landelius/Sveriges Radio
Sadeq och Göran
2 av 2
En gång i veckan träffar Sadeq den pensionerade kirurgen Göran och samtalar om medicinska frågor. Foto: Anna Landelius/Sveriges Radio

Del 3: Sadeq träffar svensk kollega

Sadeq al-Ghaffari: Jag vill integrera mig med andra läkare
4:01 min

För ett år sedan kom den 26-åriga läkaren Sadeq al-Ghaffari till Malmö från Irak. Nu jobbar han hårt för att lära sig medicinsvenska för att själv kunna börja arbeta.

En gång i veckan träffar Sadeq och andra läkare på flykt den pensionerade handkirurgen Göran Lundborg för att prata om medicinska frågor.

– Någon nytta måste man göra. I det här fallet så är det ju väldigt angeläget att våra kollegor kommer in i jobbet, säger Göran.

Oftast samtalar de om hur den svenska sjukvården fungerar, om aktuella medicinska frågor och ibland övar de på patientsamtal tillsammans. För Sadeq är det viktigt att träffa andra i samma situation som han själv, säger han.

– Man kan inte stanna hemma och studera själv. Jag vill integrera mig med de andra läkarna. Jag tror att det är viktigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".