Najib och Fayaz
1 av 3
Foto: Madeleine Fritsch Lärka/Sveriges Radio
Najib och Fayaz
2 av 3
Foto: Madeleine Fritsch Lärka/Sveriges Radio
Najib och Fayaz
3 av 3
Foto: Madeleine Fritsch Lärka/Sveriges Radio

Del 9: Najib och hans bästis

Najib Javadi: Vi är som bröder
6:03 min

För Najib har livet blivit lugnare nu när han har fått uppehållstillstånd. Men längtan efter familjen är fortfarande jobbig och han känner sig ofta ensam. Då är bästa vännen viktigare än någonsin.

När Najib och Fayaz hamnade bredvid varandra i klassrummet som nyanlända i Sverige för ett och ett halvt år sedan, började de direkt att prata med varandra. Och det har de fortsatt med.

– När jag pratar med honom blir jag lugn. När man, som vi, längtar efter sin familj så är det skönt med någon som fattar. Det är svårt att förklara men jag känner i mitt hjärta att han är den bästa att vara med, säger Najib.

Fayaz nickar och håller med.

– Jag har ingen släkt här i Sverige och bara en kompis, Najib. Han är min bästa kompis.

Men det finns en sak som är svår att prata om. Najib har fått sitt uppehållstillstånd – Fayaz väntar fortfarande på sitt besked. De vet inte om han kommer att få stanna och det gör det svårt ibland.

– Han är orolig och jag är orolig för honom. Jag vet hur det är, för jag har varit där själv. Jag hoppas att han får uppehållstillstånd för det är viktigt att ha en kompis hela livet. Jag hoppas att det blir så.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".