Ayad Awini och hans hustru Reem.
1 av 2
Ayad Awini och hans hustru Reem. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
Ayad Awini på Stora Torget i Västerås.
2 av 2
Ayad Awini på Stora Torget i Västerås. Foto: Privat.

Del 14: Borta har blivit hemma

Ayad Awini: Västerås är som Damaskus
5:05 min

Vi längtar ofta efter det vi inte har, konstaterar Ayad Awini och hans fru Reem från Syrien. Men ibland är borta nästan hemma – som Västerås.

Hemma i Syrien sökte sig Ayad och hans hustru Reem till läkare och lärare med amerikansk eller europeisk utbildning. Mat, kläder, prylar... Allt från Europa och USA stod högt i kurs hos familjen Awini. Men efter flykten är det de vanliga sakerna från det gamla hemlandet som familjen saknar mest.

Ayad är den i familjen som har varit i Sverige längst och har gått klart SFI. Reem studerar svenska och lär sig bland annat olika ordspråk och talesätt, som till exempel "borta bra men hemma bäst" och då är det ju tur att borta ibland påminner om hemma.

– Västerås ser ut som Damaskus, speciellt i centrum. Där finns till och med en byggnad som ser ut som Skatteverket. Jag pratar alltid om Västerås. Inte så stort och mycket lugnt, säger Ayad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".