Sadeq al-Ghaffari
Sadeq fick städa och fixa en hel del när han flyttade in. Det var mycket smutsigt och slitet, berättar han. Foto: Anna Landelius/Sveriges Radio

Del 12: Ny lägenhet, plugg – och väntan

Sadeq al-Ghaffari: Jag kan inte bara vänta och vänta
3:19 min

Efter en sommar med jobb och ny lägenhet fokuserar Sadeq all sin energi på att plugga inför kunskapsprovet som kan ge honom svensk läkarlegitimation.

Det immar på fönsterrutan till den lilla ettan när Sadeq kokar tevatten. Han flyttade från Malmö hit till den lilla byn Dörarp i Småland i december förra året och bodde två dörrar bort med två kompisar tills för några veckor sen, då han fick det här egna boendet efter att hans kompisar flyttat vidare.

– Jag har inte så mycket att göra här och börjar känna mig ensam. Men jag fokuserar på att plugga, äta, sova och träna. 

För några veckor sedan slutade Sadeq på sitt sommarjobb som personlig assistent. Hans första jobb i Sverige.

– Det var en bra upplevelse att komma in i systemet och att försörja mig själv. Att bidra till någonting: hjälpa en annan person, betala skatt. Att känna att jag finns i Sverige och inte bara bor på flyktingförläggning och får bidrag varje månad.

Sadeq har fortfarande inte, efter två år i Sverige, fått något besked från Migrationsverket om sin asylansökan. Han har inte ens fått göra färdig sin intervju som påbörjades i mars i år. Väntan är plågsam säger han, men han försöker fokusera på att plugga inför kunskapsprovet som han ska göra för att kunna få svensk läkarlegitimation.

– Om jag lyckas med det så närmar jag mig att få kunna stanna här. Jag vill inte bara vänta och vänta. Så det är ett avgörande prov för mitt liv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".