Sadeq sitter vid ett bord med sin dator och de många medicinska böcker han har lånat inför kunskapsprovet.
Sadeq har lånat många medicinska böcker inför provet och han läser också en hel del på nätet. Foto: Anna Landelius/Sveriges Radio

Del 13: Sadeqs kunskaper sätts på prov

Sadeq al-Ghaffari: Provet är avgörande för min framtid
4:22 min

Sadeq har satsat allt på det kunskapsprov som kan leda till en svensk läkarlegitimation, eftersom han hoppas att det ska öka hans chanser till uppehållstillstånd. Nu är det upp till bevis.

– Jag kan mycket nu men det finns många irrelevanta frågor som brukar komma på provet och som man bara kan gissa på. Det är mycket svårt, men jag hoppas det går bra.

I Irak hann Sadeq al-Ghaffari bara jobba i ett och halvt år som läkare. Under sin AT-tjänst blev han hotad till livet av milissoldater och var tvungen att fly, berättar han.

Hans fokus sedan han kom till Sverige för två år sedan har varit att kunna jobba som läkare här. Därför har han pluggat svenska och medicin i princip varje dag. Och om två dagar tar han tåget till Umeå för att göra kunskapsprovet.

Vid vårens senaste provtillfälle, fick var fjärde person som skrev provet godkänt. Sadeq har fått hjälp med att förbereda sig av en kompis som klarat provet.

– Han är en optimist och gav mig mycket hopp och många råd om hur jag ska göra för att slappna av. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".