Najib Javadi i skolan
1 av 2
Foto: Madeleine Fritsch Lärka
Najib Javadi i skolan
2 av 2
Foto: Madeleine Fritsch Lärka

Del 11: Najib börjar nian igen

Najib Javadi: Jag ska kämpa ännu mer i år
5:33 min

Sist vi träffade Najib skulle han gå ut högstadiet och balen och sommar väntade runt hörnet. Nu är han tillbaka i samma skola och har precis börjat nian – för andra gången.

– Det känns roligt och tryggt, jag känner ju alla här och det känns bra, säger Najib Javadi.

Han har, liksom många andra ensamkommande ungdomar som slutar nian, inte tillräckliga betyg för att gå vidare till gymnasiet.

Många har inte haft möjlighet att gå tillräckligt i skolan i sina hemländer och behöver extra tid för att komma ikapp. Det vanligaste är att man går vidare till ett gymnasieförberedande program på en annan skola.

Men Najib fick alltså en chans att stanna kvar på sin gamla skola och gå om nian istället. Och det var inget svårt beslut berättar han. Här känner han sig trygg och har mycket lättare med svenskan nu än innan.

– Jag tänker och till och med drömmer på svenska. Det känns nästan som mitt första språk. Här på skolan pratar de flesta svenska och jag lär mig fortare än om jag hade gått på ett gymnasieförberedande program där alla pratar olika språk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".