Jim Frölander
Foto: Jonas Hansson/Sveriges Radio

Del 1: Jim letar lösningar

Jim Frölander: Vila kan jag göra när jag går i pension
8:29 min

Filipstad var en av de kommuner som tog emot allra flest flyktingar när så många kom. Jim Frölander på kommunens arbetsmarknads- och integrationsenhet är den som ska se till att alla hittar nya jobb. Och arbetat med flyktingar har han gjort sedan början av 90-talet.

– Jag började när den stora Bosnien-vågen kom. Då halkade jag in på ett bananskal i de här frågorna. När den så kallade flyktingkrisen kom till Sverige 2015 så satt vi i Filipstad och förstod inte vad folk pratade om. Vi hade ju sett det där så många år redan.

Filipstad är en av de kommuner i Sverige som tagit emot flest flyktingar 2015 och 2016 sett till kommunens storlek. Trots vissa tidiga problem med att lösa skolgång så vägrar kommunen prata om en kris. De löste situationen. Kommunen har arbetat med flyktingmottagande under lång tid och Jim Frölander tror att många kommuner har mycket att lära av dem.

– Krisen bestod i den systemkollaps som vi fortfarande lever i. Att systemet var byggt för tio personer och det kom hundratusen. Många kommuner är ganska yrvakna nu. 

Jim håller ett högt tempo på arbetsmarknads- och integrationsenhetens kontor. Och engagemanget sträcker sig även utanför arbetsplatsen: på frivillig basis hjälper han nyanlända som har startat företag. Men vad är det då som driver honom?

– Det är ett fantastiskt roligt arbete och belöningarna finns varje dag när man ser att människor får en rejäl chans och faktiskt också tar den. Det är så enkelt. Jag är 60 nu, vila kan jag göra om några år. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".