SVT Uppdrag granskning 2017 
I tv-programmet Uppdrag granskning skildras de pågående, omdebatterade utvisningarna till Afghanistan. Foto: Foto: SVT

Del 19: Sarwar följer rapporteringen om utvisningarna

7:49 min

Sarwar sitter och tittar på Uppdrag granskning om utvisningarna till Afghanistan. Det är jobbigt för honom att se. Själv väntar han fortfarande på besked i sitt asylärende.

I inslaget som Sarwar tittar på är det reportern Janne Josefsson som intervjuar Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik. 

– Det är jättejobbigt att se sådana här filmer. Jag blir väldigt orolig.

I nästa klipp är det migrationsminister Heléne Fritzon som berättar om sin syn på rättssäkerheten i asylprocessen. Hon som Sarwar förgäves reste till Stockholm i hopp om att få träffa.

– Jag blir ännu oroligare av att höra henne. De säger inte att Afghanistan är osäkert, det betyder att de fortfarande tycker att det är en säker plats.

Sarwar har varit på både tand- och knäröntgen för att Migrationsverket ska kunna göra en bedömning av hans ålder. Än så länge väntar han på myndighetens beslut.

– När jag kom till Sverige hade jag inga tankar på att återvända till Afghanistan, jag var helt fokuserad på att kämpa för att komma in i det svenska samhället. Nu är det tvärtom. Jag tänker bara på hur det ska bli om jag måste återvända.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista