Hibak Thahir
Foto: Peter Johansson/Sveriges Radio

Del 15: Hibak har blivit vuxen

5:26 min

Den första tiden i Stockholm bodde ensamkommande Hibak hos en familj, men när hon fyllde 18 kunde hon inte bo kvar. Sedan dess har hon flyttat runt till olika lägenheter.

– Jag brukar säga såhär: en flykting måste alltid flytta.

Hibak Tahir kom till Sveriges som 16-åring på vintern för snart två år sedan. Hon hade flytt från sitt hemland Etiopien och sökte asyl i Sverige. I våras fick hon tillfälligt uppehållstillstånd och i somras fyllde hon 18 år. Den första tiden i Stockholm bodde hon hemma hos en familj i Bredäng, men när hon fyllde 18 kunde hon inte bo kvar. 

Sedan dess har hon bott ett tag på Södermalm, och nu bor hon i en träningslägenhet på Stora Essingen. Och allt det här flyttandet har varit jobbigt, säger hon.

 – Det känns som att jag inte hör hemma någonstans. Och det är tungt att bära kartonger varje gång. 

När ett ensamkommande flyktingbarn, liksom alla andra barn i landet, fyller 18 år blir de myndiga och ses som vuxna. Det gör att kommunerna inte är lika ansvariga för boendet längre, och ungdomarna måste själva ta ett större ansvar för sitt boende. Flera av Hibaks vänner har tvingats flytta från Stockholm, och hon är orolig för att samma sak ska hända med henne.

– Här har jag kompisar som är som min familj, jag kan inte förlora dem. Eftersom jag kom hit ensam så har jag byggt mitt eget samhälle med personer som jag kan leva med. En liten grupp människor som är som min familj. 

Rädslan att tvingas flytta har också blivit starkare eftersom Hibak äntligen hittat en skola hon trivs i, en inroduktionsklass på Bromma gymnasium.

Hon berättar om när eleverna i hennes gamla skola skulle göra ett prov och att läraren då hade sagt att de inte skulle räkna med att klara provet eftersom de hade varit så kort tid i landet. Och är det några ord som provocerar Hibak, så är det "du kan inte".

– De orden gör mig galen. I min nya skola är det ingen som trycker ner mig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista