Haiyat Hussein intervjuar läraren Maria Palmberg
Haiyat Hussein intervjuar sin lärare Maria Palmberg Foto: Jonna Berglund/Sveriges Radio

Del 2: Haiyat blir reporter för en dag

6:48 min

Vi får följa med 9-åriga Haiyat under en skoldag i Gnesta. Skolan som hon älskar att vara i – för där har hon ju kompisar att leka med.

– I dag är det min tur att ställa frågorna, säger Haiyat och tar mikrofonen. 

Hon går in i skolmatsalen, det är lunchdags. Hon lägger upp fyra potatisar och en stor bit fisk på sin tallrik och slår sig ner vid ett av borden med sin bästis. Det är en av få kompisar som Haiyat har även utanför skolan.

Haiyats familj – två vuxna och tre barn – kom till Gnesta i våras och har inte hunnit bygga upp sina liv, även om mycket är på plats: permanenta uppehållstillstånd och en egen lägenhet på två rum och kök.

När lunchen är avklarad visar Haiyat runt på skolan, fortfarande med mikrofonen i handen. Hon visar fotbollsplanen och skogen runt skolan med sina blåbär och gömställen. 

– Vet du varför jag gillar att vara i skolan? För att det är superroligt och för att jag har kompisar här. I Syrien var det också jättebra, men sen blev det krig. Mina systrar var rädda där, så de har flyttat till Irak. Irak är lite bättre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista