Mahmud Bakhshi
Foto: Madeleine Fritsch Lärka/Sveriges Radio

Del 13: Religionen tröstar i ensamheten

5:15 min

En av Sveriges äldsta och största kyrkor: Lunds domkyrka. Den reser sig som en grå koloss och det svindlar till en aning när man tittar upp mot de 50 meter höga tornen. Mahmud Bakhshi som är uppvuxen i Iran med islam och moskéer har bara varit i en svensk kyrka en gång tidigare.

– Wow, det är jättestort. Jag har aldrig i mitt liv varit i en så stor byggnad säger Mahmud när han kommer innanför dörrarna.

Han är själv inte så religiös, berättar han. Han är muslim men hinner inte gå så ofta till moskén. Och han skulle vilja veta mer om alla olika religioner.

– Jag tror att religion är en del av ett lands kultur och det är viktigt att känna till. Om fler visste mer kanske man till sist kunde lära sig att vi alla är likadana, trots att vi har olika tro.

Han beundrar takmålningarna i guld och det vackra altaret och hamnar till slut vid den stora ljuskronan där man själv kan tända ett ljus. Även om han inte går till moskén så har han ändå någon slags tro berättar han och tänder ett ljus.

– Jag växte upp med mycket ensamhet i mitt liv. Ofta hade jag ingen att prata med. Jag vill ha det. Jag tror att det finns en gud som hör mig, som känner mig och hjälper mig. Jag behöver inte visa för andra att jag har en gud, det är min gud, min egen känsla som jag vill ha för mig själv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista