Sadeq al-Ghaffari
Sadeq försöker hålla sig sysselsatt med plugg och träning för att hålla oron borta. Foto: Anna Landelius

Del 14: Sadeq har väntat i mer än två år

4:01 min

Efter två år i Sverige väntar fortfarande den 27-åriga läkaren Sadeq al-Ghaffari på att få slutföra sin asylintervju med Migrationsverket. Gång på gång blir han kallad. Men varje gång skjuts intervjun upp.

– Det var hemskt. Jag gick dit den 24:e oktober. Då kom min jurist och utredare och sa att det inte fanns någon tolk så vi måste skjuta upp det här. Det var fjärde gången min utredning sköts upp.

I oktober 2015 kom Sadeq al-Ghaffari till Trelleborg efter en lång resa från Irak, över Medelhavet och upp genom Europa. Han tog sig till Migrationsverket i Malmö och sökte asyl där. I mars i år skulle han äntligen göra sin stora asyilintervju, men tiden tog slut innan intervjun var färdig. Efter det har han blivit kallad tre gånger för att avsluta intervjun men varje gång har den ställts in av olika anledningar: utredare sjuk, ingen tolk är det han fått som besked.

– De första gångerna blev jag väldigt förbannad men nu har jag vant mig. Man får bara vänta och vänta. Men ja, det är livet. Jag kan inte förändra något.

Alla Sadeqs asylsökande vänner har fått besked nu. Alla utom han, och i helgen ska han åka till Småland för att träffa sin vän från Irak, som precis fått uppehållstillstånd i Sverige.

– Jag är jätteglad för hans skull, han är också läkare. Det ger mig hopp att jag kanske också kommer att få stanna. Men det känns också orättvist att han har fått besked när han kom tre månader efter mig till Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista