Sadeq al-Ghaffari
Stadsbiblioteket i Malmö var som Sadeqs andra hem när han kom till Sverige. Då gick han hit varje dag för att plugga svenska. Foto: Anna Landelius/Sveriges Radio

Del 15: Sadeq tävlar mot tiden

4:11 min

Efter mer än två år i Sverige firar läkaren Sadeq al-Ghaffari snart sin tredje födelsedag utan sin familj. Men han försöker fokusera på framtiden och pluggar hårt för att ta sig vidare i det svenska samhället.

– Jag kommer fylla 28 år och jag längtar efter mitt hemland och min familj. Men jag vill nå framgång. Jag vill inte ge upp.

En önskan om praktik inom sjukvvården tog honom till den lilla byn Dörarp i Småland för ett år sedan men sedan några veckor är han tillbaka i Malmö. Sadeq har lagt all sin tid på att studera inför det kunskapsprov han måste klara för att få svensk läkarlegitimation. Första försöket misslyckades. Efter sex veckor av hårt plugg inför det andra provtillfället – är han äntligen lite ledig.

– Sova, sova och sova. Det är det enda jag vill göra. Och träna och träffa min kusin. De senaste sex veckorna har jag inte hunnit träffa någon, inte ens min morbror som jag bor nära. Jag har inte haft någon tid!

Sadeq säger att han inte har tid att vänta. I morgon ska han låna lite fler böcker så att han kan börja plugga inför den praktiska delen av kunskapsprovet. Det känns lite som att han tävlar mot tiden. Att han vill hinna med så mycket som möjligt innan han får sitt besked från Migrationsverket.

– Jag vill inte bara drömma om att jag ska göra saker. Jag vill göra det på riktigt. Jag hoppas att om jag klarar den praktiska delen så ska livet bli lite bättre och snällare mot mig. Det hoppas jag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista