Mahmud Bakhshi
1 av 3
Foto: Privat
Mahmud Bakhshi
2 av 3
Foto: Privat
Mahmud Bakhshi
3 av 3
Foto: Privat

Del 14: Hopplösheten smyger sig på

4:24 min

I några blå plastkassar i en garderob i en tillfällig lägenhet i Malmö finns allt Mahmud äger. Bland annat en hög med papper: alla blanketter och beslut från Migrationsverket. Han orkar nästan inte se på dem.

Det senaste året, sedan Mahmud Bakhshi fyllde 18, har han fått flytta runt på ett tiotal olika ställen för att kunna stanna kvar i Malmö där han har sin skola, sin fotboll och sina kompisar. Annars skulle han hamnat på ett asylboende för vuxna någon annanstans.

Han kom till Sverige för två år sen, hösten 2015. I två år har han väntat och väntar fortfarande på besked om vad som ska hända med hans liv. Och nu börjar hoppet svika.

– Jag pratade med min advokat och hon sa att jag nog får avslag från Migrationsdomstolen men att jag kanske kan få ett tillfälligt uppehållstillstånd. Ingen tror på mig, men jag vet att mitt gamla hemland är farligt för mig.

Han bjuder på kaffe i det lilla köket. I den här lägenheten har han bott som inneboende i snart två månader. En madrass står lutad mot väggen bakom soffan, och det lilla han äger finns i påsarna i garderoben. Mest kläder men också några få personliga saker från tiden när han bodde med sin mormor och sin lillebror i Iran,  innan flykten till Sverige.

Han tar fram sin mobil och visar ett foto på sin lillebror.

– Den här bilden tittar jag ofta på. Jag berättar inte för honom och mormor vad som händer och hur jag har det. De har sina egna problem. Jag vill inte att de ska oroa sig. Jag säger att vi snart ska ses, fast jag vet att det bara är tomma ord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista