Ayad Awini i köket.
Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.

Del 16: Kan en food truck vara lösningen för Ayad?

4:50 min

Ayad har sökt hundratals jobb under sina tre år i Sverige. Men han har inte fått något napp – inte ens blivit kallad. Läget börjar bli desperat och nu funderar han och hustrun på att starta eget i restaurangbranschen.

Ayad Awini som kom från Damaskus i Syrien till Fagersta för drygt tre år sedan, har sökt hundratals jobb. I hemlandet jobbade han i många år som chef och vd i stora reklamföretag. Här i Sverige söker han jobb – vilka som helst, och var som helst. 

– Jag fick komma på en videointervju på McDonalds. Men de hörde aldrig av sig efter det. Och jag har träffat många rektorer för att prata om möjligheten att jobba som mentor eller fungera som ett stöd på skolor med många arabisktalande elever. 

Flera hundra jobbansökningar har det blivit de senaste åren. Men han har inte fått något napp, inte ens blivit kallad. Så nu börjar han och hustrun Reem – som i Syrien arbetade för en facklig organisation för advokater – fundera på att starta eget i restaurangbranschen. 

– Reem är inte bara min fru – hon är min kompis, mitt liv. Hon står alltid med mig, i både sorg och glädje. Tillsammans kanske vi kan försörja familjen på det här sättet. Det är inte min dröm att jobba i en restaurangvagn, men jag måste börja med någonting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista