Del 15: Mahmuds stora besked

4:36 min

I två år har Mahmud Bakhshi, som kom till Malmö som ensamkommande 2015, väntat på att få det slutgiltiga beskedet om han kan stanna i Sverige eller inte. Nu är väntan över.

– Igår efter skolan låg jag på sängen och vilade. Telefonen låg i vardagsrummet så första gången det ringde svarade jag inte. Men det ringde igen och när jag tog telefonen berättade advokaten att jag hade fått uppehållstillstånd. Jag hoppade en meter rakt upp i luften!

Mahmud skrattar när han berättar. Det går inte att hålla glädjen inne. Efter två års väntan har han nu alltså fått sitt besked. Men något permanent uppehållstillstånd blev det inte, utan ett tillfälligt.

Fyra år för att läsa färdigt gymnasiet enligt de nya bestämmelser som infördes under 2017. Fyra år under vilka han för första gången kan planera sitt liv.

– Det har varit tufft hela vägen. Hela tiden negativa tankar som jag har varit tvungen att kämpa emot. Jag kan vara stolt över mig själv men jag tänker också att livet börjar i dag. Det är nu jag måste kämpa.

På de fyra år han nu har på sig ska han klara av gymnasiet och helst också hitta ett jobb så att han kan bli självförsörjande. Lyckas han med det finns chansen att få uppehållstillståndet förlängt. Ett arbete han nu är beredd att satsa allt på.

– Jag måste kämpa med skolan. Det är jätteviktigt. Man jag kan. Jag vet att jag kan. Min dröm var ju att bli advokat eller psykolog men nu måste jag bara klara av gymnasiet snabbt och få ett jobb för att kunna stanna. Det här är inte slut än, jag är fortfarande på väg.