Sadeq al-Ghaffari, läkare från Irak med i Ett nytt Sverige.
Foto: Anna Landelius/Sveriges Radio

Del 16: På väg mot läkarlegitimationen

5:06 min

För att få svensk läkarlegitimation måste Sadeq klara två kunskapsprov, bland annat en teoretisk del som är mycket komplicerad. Sist vi mötte honom hade han gjort ett andra försök att klara provet – och nu gick det hela vägen.

– Jag lyckades den här gången, men det var inte så lätt. Men det är inte omöjligt, om man pluggar, pluggar och pluggar kommer man att klara det.

Nu återstår en praktisk del där Sadeq al-Ghaffari bland annat ska undersöka patienter med EKG och lungundersökningar. Om han klarar det kommer Umeå universitet att skicka intyg till Socialstyrelsen.

– De kommer att fatta beslut om att jag är behörig att gå vidare. Nästa steg blir att hitta en praktiktjänstgöring på sex månader på vårdcentral, och efter det kommer jag att få läkarlegitimation.

Men ett annat problem för Sadeq har varit den långa väntan på att slutföra asylintervjun på Migrationsverket. Mer än två år har gått utan att han har slutfört detta, och hittills har det inte hänt något nytt. Med den här osäkerheten i bakgrunden har han förberett sig för det viktiga teoretiska läkarprovet som ska leda honom in i det svenska samhället. 

– Jag tänker att man måste ha någonting att kämpa mot, för att slippa dåliga tankar. Det som gäller utvisningar, eller att man saknar fyra siffror i Sverige. Och det bästa sättet är att plugga och plugga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista