Shamima Aktar
Foto: Anna Jutehammar/Sveriges Radio

Del 5: Nästa mål: Mount Everest

Shamima Aktar: Jag känner att jag hör hemma här
5:15 min

Efter två år i Sverige har Shamima fått flera priser för att genom idrotten ha stärkt nyanlända kvinnors rättigheter och integration i det gotländska samhället. Nu har hon fått jobb – och uppehållstillstånd.

För första gången kan Shamima intervjuas på svenska, tidigare har det bara funkat med engelska. På väggen bakom hennes kontorsstol sitter tidningsklipp om basketträningar med bilder på kvinnor som spelar basket i laget som Shamima startade, World Wide Ladies.

Idrott och integration ingår numera i hennes arbetsuppgifter på Sisu idrottsutbildarna.

– Vi klättrar, åker skateboard. Det är en viktig plattform för nyanlända kvinnor på Gotland.

Men vid årsskiftet stängde det sista flyktingboendet som fanns kvar på Gotland, och då försvann också en hel del kvinnor som spelade i World Wide Ladies. Men förra året kom också beskedet som Shamima och hennes snart 6-åriga dotter hade väntat och hoppas på.

– Min advokat sa att allt var klart, vi hade fått permanent uppehållstillstånd. Det kändes såklart superbra.

För första gången på länge kan nu Shamima på riktigt börja planera för framtiden och har börjat med att sätta upp mål för 2018: läsa 50-60 böcker, börja skriva en egen bok, ta körkort...

– Och så vill jag bestiga Mount Everest! 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".