Bakgrund

I höstas deltog ungefär 110 000 elever i uttagningstävlingen. Av alla dessa plockades det fram de 8 klasser i varje sändningsområde som hade den högsta genomsnittspoängen.
Klasserna representeras av den flicka och pojke som har den högsta poängen i klassen. Ytterligare en pojke och flicka, med den näst högsta poängen, står redo att rycka in som reserver om någon skulle bli sjuk.
Totalt tävlar man om 22 poäng, Första halvlek börjar med 3 stycken tvådelade frågor som kan ge 2 poäng vardera. Sen följer 10 stycken snabbfrågor som ger en halv poäng var. I halvtid byter lagen plats och andra halvlek börjar med ytterligare 3 stycken tvådelade frågor. Matchen avslutas med Stegen där lagen själva väljer svårighetsgrad och därmed också poäng från 1 till 5. Här ges utrymme för ett strategisk tänkande och gör matcherna ännu mer spännande.
I den västsvenska regionfinalen möts mästarlagen från Radio Väst, Radio Sju, Radio Halland och Radio Göteborg. Segrande lag i regionfinalen får sedan representera Västsverige i de avslutande nationella finalomgångarna i TV.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".