Om Lyckoborgen - julkalendern 2016

0:30 min

Årets julkalender i Barnradion heter Lyckoborgen och är en magisk berättelse skriven av Alex Haridi, Cilla Jackert och Daniel Karlsson.

I den fantastiska Lyckoborgen produceras all världens lycka, men samtidigt finns en mörk baksida…

Vad handlar det om?

Huvudpersonen Sasha, 9 år, öppnar en julklapp som egentligen inte är till henne. I paketet ligger en snöglob som suger in henne till den magiska Lyckoborgen – ett alldeles speciellt ställe där all lycka i hela världen tillverkas.

Sasha tror att hon är en av ”de utvalda” som får bo i Lyckoborgen. De utvalda får precis allt de någonsin önskat sig, för att ständigt vara så lyckliga som möjligt. I Lyckoborgen bor även "Lyllorna" som ser till att de utvalda barnen får allt de vill ha. För ju lyckligare de utvalda är, desto mer lycka blir det över för Lyllorna att spela ut till världen genom den stora lyckoorgeln.

Men när Sasha inser att något har gått fel och att det egentligen var hennes storasyster Kimmy som skulle ha öppnat julklappen med snögloben, börjar en kamp för att rädda Kimmy och sig själv från Lyckoborgens mörkare krafter.

Författarna Cilla, Alex och Daniel

Cilla Jackert, Alex Haridi och Daniel Karlsson har skrivit manuset till Lyckoborgen tillsammans. Tidigare har de alla tre skrivit manus till tv och film. De tre författarna ville med Lyckoborgen skapa en berättelse som triggar barns fantasi och får dem att tänka på vad de själva skulle önska sig om allt vore möjligt.

– Lyckoborgen är en extra stor och prasslig smällkaramell som innehåller allt man kan önska sig och allt man inte ens visste att man kunde önska sig, säger Cilla Jackert. 

Illustratören Stina

Bilderna till Lyckoborgen är gjorda av Stina Lövkvist, som bland annat illustrerat barnböcker och gjort bilder till Kamratposten tidigare. Hon beskriver Lyckoborgen som en pastellfärgad gräddbakelse till sagoslott som verkar vara universums bästa plats vid första anblicken, men som döljer en mörk hemlighet.

Premiär

Lyckoborgen sänds i 24 delar i Barnradion i P4 med premiär 1:a december 2016 kl 06.50.

Sändningstider:
Vardagar 06.50 och 18.35.
Helger och julafton 09.50 och 13.03.

Dagens avsnitt kommer ut kl 06.00 på webben och i Sveriges Radio Play.

Varje avsnitt är knappt 10 minuter långt.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista