Man i närbild
Tobias Swahn Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio

Ex-nazisten: Vi måste föra en dialog

"De har behov precis som du och jag"
2:29 min

Tobias Swahn var ung och arg när han blev nazist. Idag har han lämnat nazismen och nu vill han öppna upp för dialog istället för diskussion.

Bråk och gänguppdelning i skolan fick Tobias Swahn, 25 år, att söka sig till nazistiska kretsar. Han tycker att samhället borde bli bättre på att se behoven bakom åsikterna.

– Vi har en sån beröringsskräck. Ingen i det här samhället skulle vilja eller våga sätta sig ner med någon som har så här extrema åsikter och faktiskt se vad den här människan har för behov, säger Tobias och fortsätter:

– Vi vill skamma, vi vill skuldbelägga, vi vill polarisera och trycka ut de här människorna så långt ut i samhället som möjligt. Vi är så vana vid att avfärda dem helt och hållet för vi vill avfärda deras åsikter, så vi missar behoven, säger Tobias.

Idag jobbar Tobias med att föra samtal med människor som har extrema åsikter, att skapa diskussion tror han är helt fel väg att gå.

– Vi är så fruktansvärt bra på att diskutera i samhället där vi vill bestämma vem som har rätt och vem som har fel. Vi behöver dialog. En diskussion tar slut när vi har bestämt en förlorare. Det är inte som om förloraren kommer att säga ”Jag förlorade nu, nu kommer jag att rösta på den som tryckte ner mig”. De här människorna som fortfarande har rösträtt kommer lägga sin röst på den som de känner lyssnar på deras behov, säger Tobias.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".