Sciantologernas hus i Los Angeles
Scientologernas hus i Los Angeles Foto: Janet Lackey

Har scientologer en psalmbok?

0:50 min

I över 20 år var Mariette Lindstein medlem i scientologkyrkan och jobbade med rörelsens nuvarande ledare David Miscavige i flera år. I början på 2000-talet bestämde hon sig för att fly från kyrkan.

Mariette Lindstein kom i kontakt med scientologin redan som 16-åring och blev medlem några år senare. 20 år spenderade hon i rörelsen och det var taggtråden kring området hon och de andra bodde på som fick henne att vilja lämna kyrkan - den riktades inåt för att de inte skulle kunna fly.  

Idag lever Mariette ett helt annat liv och pratar öppet om tiden i rörelsen. Bland annat berättar hon att de inte sjöng psalmer i vanlig mening under samlingarna.

– Absolut inte, scientologerna tror inte på gud och egentligen inte så många religiösa texter, berättar Mariette.

Även om det inte sjöngs på mötena så kunde de samlas för att enas i ett annat typ av uttryck.

– Scientologerna är väldigt militäriska. Vi brukade ropa ut kamp-ord, riktiga segersånger. Det är sånt som att vi ska övervinna allt, vi ska ta över världen, berättar Mariette.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista