Huvudentren till Auschwitz. Arbeit Macht Frei. Foto: TT

Vad hände dagen ni blev befriade från koncentrationslägret?

2:24 min

Livia Fränkel skickades till Auschwitz som tonåring med sin familj. Ett år senare befriades hon och hennes syster från koncentrationslägret Bergen-Belsen.

Dagen Livia Fränkel och de andra överlevande fångarna i Bergen-Belsen blev befriade började som alla andra. Maten var helt slut sedan en tid tillbaka och fångarna var på svältgränsen.

Under dagen blev det oroligt i lägret och Livia fick höra rykten om att brittiska soldater kommit för att rädda dem. Hon vågade knappt tro att det var sant.

– Jag kunde knappt stå på benen, jag var utmärglad och nästan halvdöd. Men jag mobiliserade mina sista krafter för att jag ville förvissa mig om att det var engelska soldater. När jag gick utanför baracken så såg jag soldater som hade helt annorlunda uniformer än vad jag var van vid, berättar Livia.

Livia förstod att soldaternas uniformer inte var tyska och vågade tillslut tro på att räddningen hade kommit. Soldaternas reaktion har det i efterhand skrivits om i böcker och återskapats på vita duken.

– De trodde inte sina ögon. Förhållandena i Bergen-Belsen var fruktansvärda. Det var chockade brittiska soldater som inte ville tro sina ögon. De såg halvdöda fångar och högar av lik som kantade lägergatan, säger Livia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista