Bild på avdragsräknare
1 av 2
Bild på avdragsräknare
Bild på avdragsräknare med resultat
2 av 2
Bild på avdragsräknare med resultat
Ränteavdragets vara eller icke vara

Avdragsräknaren

Dagens ränteavdrag ger hushållen rätt att räkna av upp till 30% på sina ränteutgifter. Om ränteavdraget skulle avskaffas skulle det ge ekonomiska konsekvenser för många hushåll, det skulle också bli mer kännbara effekter för de hushåll med större skuldsättning. För att ge publiken ett snabbt och enkelt sätt att bilda sig en uppfattning hur det slår mot deras privatekonomi har vi tagit fram en avdragsräknare.

Hushåll som idag är belånade har rätt att räkna av upp till 30% på sina ränteutgifter och få tillbaka detta belopp på skatten. Detta kan ha stor betydelse för ett hushålls ekonomiska situation, särskilt för de hushåll som har högre belåning. Om ränteavdraget skulle slopas kan det ge stora konsekvenser för vissa hushåll.

Vi och Ekot ville därför ge publiken en möjlighet att själva enkelt skaffa sig en bild över hur deras ekonomiska situation skulle kunna förändras vid ett slopat ränteavdrag.

Genom att ta fram en kalkylator där användaren anger ett fåtal uppgifter om sin nuvarande ekonomiska situation så kan vi göra en beräkning på hur deras situation skulle bli om ränteavdraget avskaffades.

Idén till avdragsräknaren kom från Yasmine El Rafie, utvecklingsredaktör på Digitala medier. Materialet togs fram av Fernando Arias, reporter på Ekot. Bakomliggande teknik togs fram av Magnus Suneson, utvecklare på Digitala medier. Grafiken gjordes av Susanne Lindeborg, grafiker på Ekot. Publiceringen skapades av Viktor Mattsson, webbredaktör på Ekot, och gjordes ut av Nils Lindström, agendaredaktör på Ekot.

Så här har vi räknat:
(Lånebelopp * räntesats) / 100 = årskostnad

Överstiger årskostnaden 100 000 används räntesatsen 21 procent på överstigande belopp. Årskostnad till och med 100 000 beräknas med räntesatsen 30 procent. För att räkna ut avdraget per månad delar vi årssumman med 12.

Siffrorna är en beräkning för vad du i snitt har att röra dig med varje månad om ränteavdraget avskaffas. Det betalas dock ut årsvis i faktiska kontanter, för dem som inte särskilt valt att få avdraget jämkat på lönen.

Du kan hitta mer info om ränteavdraget hos Skatteverket

Plus
Kul att kunna göra någonting som kan uppfattas som abstrakt greppbart och förståeligt genom en kalkylator.

Minus
Det hade varit möjligt att ge en mer säker beräkning tillsammans med ett mer vägledande resultat om ytterligare parametrar samlats in och fler jämförelser med andra hushåll gjorts.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".