Formulär för registrering av insamlingsbössa och engagemang
1 av 2
Formulär för registrering av insamlingsbössa och engagemang
Formulär för registrering av insamlingsbössa och engagemang inzoomat
2 av 2
Formulär för registrering av insamlingsbössa och engagemang inzoomat
Musikhjälpen

Tydligare registrering för att knyta samman digitala insamlingsbössor och engagemang

Under Musikhjälpen bjuds publiken in att engagera sig genom att skapa egna engagemang som sen kan knytas till en insamlingsbössa. Förra året framgick det dock inte tillräckligt tydligt för publiken att det var viktigt att först skaffa en insamlingsbössa och därefter registrera sitt engagemang. För att förtydliga detta har vi i år skapat ett formulär där användaren får en bättre guidning genom stegen.

När Musikhjälpen 2014 gick i mål hade 235 000 engagemang registrerats. Alla engagemang som också registrerades på kartan gavs möjlighet att knytas samman med en digital insamlingsbössa.

Då registreringen av av insamlingsbössa och engagemang är skilda åt, var det lätt att som användare att missa att det är viktigt att först registrera sin insamlingsbössa för att sedan kunna uppge den när engagemanget skapas. Detta gjorde att många användare hörde av sig efteråt till Musikhjälpens redaktion och bad dom uppdatera sammankopplingen.

För att förtydliga stegen att knyta samma insamlingsbössa och engagemang för publiken, samt minska antalet förfrågningar om uppdateringar till redaktörerna, har vi utvecklat ett formulär som tydligare guidar användaren genom registreringen.

I formuläret ställs användaren inför två frågor. Först om denne redan har en insamlingsbössa, om inte ombeds användaren registrera en. Därefter tillåts användaren att registrera sitt engagemang vilket gör att användaren kan ange den insamlingsbössa som denne vill använda.

Idé till detta formulär kom från Per Palmqvist, utvecklingsredaktör för Musikhjälpen. Utformning av formulär stod Niklas Emilsson, utvecklare i Digitala insatsstyrkan för. Publicering av artikel med formulär gjordes av Per Palmqvist.

Plus
Möjligheten att med ett uttänkt flöde kunna guida användare rätt genom ett enkelt HTML-formulär.

Minus
Det hade varit möjligt att med mer tid och framförhållning förenklat registreringsprocessen än mer genom att knyta ihop den ännu mer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".