Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Klimatväxlaren - hur långt räcker ditt #mh15-bidrag?

Publicerat fredag 11 december 2015 kl 11.12
Klimatväxlaren för Musikhjälpen
1 av 2
Klimatväxlaren - Vyn för att ange ett valfritt belopp eller sök ett registrerat engagemang.
Klimatväxlaren landningssida
2 av 2
Klimatväxlaren - Vyn för att se vad pengarna motsvarar i klimatförebyggande åtgärder.

Det främsta målet för Musikhjälpen är både ett av de mest public servicemässiga och minst kända - nämligen att folkbilda kring en undangömd humanitär katastrof. Därför tog vi oss an utmaningen att fokusera på vad temat är, framför hur stora summor som samlas in.

Kraftiga skyfall, översvämningar och torka leder till att människor dör, skadas och förlorar sin försörjning. Nästan varje dag inträffar en naturkatastrof någonstans i världen och de flesta av dem är klimatrelaterade. Forskarvärlden är enig om att ifall temperaturerna på jorden fortsätter att stiga kommer de klimatrelaterade katastroferna att bli fler och kraftigare i framtiden. Det innebär också att många fler människor kommer tvingas på flykt.

En vecka om året, i december, sänder Sveriges Radio dygnet runt för att lyfta fram en undangömd humanitär katastrof. Årets tema för insamlingen är ”Ingen ska behöva fly undan klimatet”, men det kan vara svårt att förstå konkret vad en summa - eller temat - innebär. Tillsammans med Musikhjälpen har vi utvecklat en klimatväxlare som visar hur mycket ett belopp motsvarar i katastrofförebyggande åtgärder.

På de allra flesta platser i världen kan man förutse, varna för och lindra konsekvenserna av katastroferna. I vår klimatväxlare kan man ange en summa och se vad det motsvarar i klimatförebyggande åtgärdar, så som utbildningar, brunnar, cyklonskydd med mera. Man kan även lyssna på när årets programledare för Musikhjälpen pratar om de olika förebyggande åtgärderna, ett ljud som också följer med i vår inbäddade spelar när man delar den till sociala medier.


Vi har också utvecklat en koppling till alla de digitala insamlingsbössor som skapas under musikhjälpen. Detta gör att varje engagemang som har en digital bössa kan se vilka förebyggande åtgärder pengarna räcker till.
Vi har lagt ner mycket av utvecklingstiden på att göra klimatsidan spridningsvänlig i sociala medier så att Musikhjälpens viktiga budskap når så många som möjligt.

Plus
Roligt att bygga tekniken bakom lösningen. Hämtning av data från externa källor och att skapa uträkningar för att omvandla pengar till klimat förebyggande åtgärder.

Minus
Det tog lång tid att få till en bra upplevelse när man postar från klimatväxlaren till socialmedier och sedan leder tillbaka besökarna till sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".