Karta visar avstånd mellan kommuner. Pajdiagram visar andelar. Grafik: Susanne Lindeborg/Sveriges Radio.
Research-hjälp

Beräkna avståndet mellan bostadsort och ansvarig kommun för ensamkommande

Ekots reporter Johanna Sjövall har idag rapporterat om att många kommuner vill flytta tillbaka ensamkommande barn, som kommunen fått ansvar för men placerat i en annan kommun.

Rapporteringen tar upp att en stor andel av de ensamkommande som placerades under förra året fick sitt boende i en annan kommun än den ansvariga.

Genom att generera avståndstabeller mellan centralorterna i  ansvariga kommuner kontra bostadskommuner kunde vi, utifrån Migrationsverkets data, ta fram siffror på hur långa avstånden (fågelvägen) var för de ensamkommande.

Förutom att se hur många av de ensamkommande som har riktigt långa avstånd till sin ansvariga kommun, kunde vi också ta fram en topplista över de längsta avstånden. Dessa har vi presenterat i en karta.

Lathund för att ta fram avstånd:

  1. Ta fram en lista på alla inblandade kommuner. (ansvariga kommuner och utplaceringskommuner)
    Exceltips: Lägg alla orter i en kolumn och kör "ta bort dubletter"
  2. Ta fram koordinater för centralorten. Det löna sig att lägga på mer info än bara kommunnamnet för varje sökning, för att undvika felträffar. (Det finns lite olika verktyg för uppslag av koordinater på nätet. För att inte gynna något specifikt: Sök t ex på "batch fetch gps coordinates").
  3. Beräkna avstånd mellan alla kommuner och deras respektive utplaceringskommuner.
    Exceltips: Länk till exempelformel
  4. Kontrollera att koordinater är någorlunda rätt för alla kommuner och gör rimlighetsbedömningar av avstånd... Korrigera koordinater om nödvändigt.

Beräkningarna av avstånden har gjorts av insatsstyrkans Mats Nilsson. För beräkningar på kommun och landstingsnivå står Nils Lindström, och för grafiken Susanne Lindeborg, båda från sverigesradio.se/Ekot.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".