Bild på tabell hur länder röstar på varandra i Eurovision Song Contest
1 av 2
Så här röstar länder på varandra i Eurovision Song Contest
Bild på hur länderna fördelar tolvpoängare mellan sig i Eurovision Song Contest
2 av 2
Så här fördelar länderna tolvpoängare mellan sig i Eurovision Song Contest

Algoritmen som visar sambanden i Eurovision Song Contest

Att vissa länder ofta röstar på varandra är något som diskuteras ofta. Skulle man med hjälp av historisk data från tidigare tävlingar en gång för alla kunna bevisa hur det faktiskt ligger till? Om så är fallet så finns det inget bättre tillfälle att försöka sig på det än nu innan poängsystemet vi haft under lång tid i tävlingen görs om.

Då en 40 år lång period med samma poängsystem i Eurovision Song Contest går i graven i och med årets tävling, bestämde vi oss för att hämta hem alla omröstningar hittills och en gång för alla se om man kan leda i bevis att vissa länder alltid röstar på varandra.

Genom att scrape:a data från omröstningstabeller på Eurovisions hemsida kunde vi bygga upp en egen databas med alla röster i finalerna från 1975 fram till förra året. Med SQL-strängar kunde vi sedan testa olika algoritmer och väga in sådant som hur länge sen omröstningen ägde rum och hur hård konkurrensen var, liksom bidragens generella popularitet det året.

Nästa steg blev att i Tableau visualisera resultatet av algoritmerna. Här kunde vi ta fram grafik där stora fält visar stark koppling och mörkare färg visar att ländernas relation går långt tillbaka i Eurovision-historiken.
Genom att ha allt samlat i en egen databas kan våra kommentatorer i Globen enkelt plocka fram intressant fakta om de olika länderna, och vi har kunnat publicera artiklar om hur de olika klustren faktiskt ser ut.

Hur röstar länderna då? Detta kan du läsa mer om här. Hur påverkar kompisröstning oss i Sverige då? Det kan du se här.

Idén till att jobba med algoritmer och historiska röstningssiffror uppkom på workshops som hölls av Digitala insatsstyrkan tillsammans med Ekot.

Idé, algoritm och data-analys: Nils Lindström
Scraping: Mats Nilsson
Video för sociala medier: Marcus Eriksson
Grafik: Susanne Lindeborg
Kringreportage och intervjuer: Annie Li Eriksson
Producent: Yasmine El Rafie

Plus
Lärorik process med lagom komplex data

Minus
Visualisering i Tablå fungerar dåligt i mobil
Med mer tid hade vi kunnat göra en mer publikvänlig visualisering

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".