Bild föreställande logotypen för I Mina Lurar
1 av 5
Logotyp för I Mina Lurar Foto: Sebastian Andersson
Bild föreställande mobilvy över landningssida på sajten I Mina Lurar
2 av 5
Så här ser det ut när man kommer in på en landningssida för en person på sajten I Mina Lurar i mobilvy
Bild över mobilvy över flera personers storys
3 av 5
Så här ser mobilvyn ut över flera personers storys när en användare scrollar
Bild föreställande dekstopvy över landingssida på sajten I Mina Lurar
4 av 5
Så här ser när man kommer på landingssidan för en person på sajten I Mina Lurar i desktopvy
Bild över desktopvy över flera personers storys
5 av 5
Så här ser desktopvyn ut över flera personers storys när en användare scrollar

I Mina Lurar - Sajt med 100 malmöbor som berättar om musiken i sina lurar

P3 Din Gata, Sveriges Radios lokalkanal i Malmö, blev nyfikna på vad som strömmar ur hörlurarna som lyssnarna går omkring med. Vi bestämde oss för att fråga och för att kunna dela med oss av svaren till vår publik har vi nu skapat en sajt, som heter I Mina Lurar.

Tre av de viktigaste beståndsdelarna i P3 Din Gata är musiken, publiken och historierna. I vintras föddes en idé om att sammanföra dessa tre på ett och samma ställe. Inspirerade av den amerikanska sajten Humans Of New York, bestämde oss för att skapa ett galleri med människorna och deras musikval i fokus. Vi ville skapa en plattform där man kan ta del av andras historier och bli inspirerad till att hitta ny musik!

Det började med att en av våra programledare, Juan Havana, gick ut och gjorde korta enkäter på stan, som sedan blev inslag på vår webb. Frågorna kunde vara ”Vad hade fått dig att flytta från Malmö?” eller ”Hur engagerar du dig för att hjälpa de på flykt?”. Han märkte dock att det var svårt att få folk att vilja ställa upp på intervjuerna, och tillslut började han och vår producent Danina Mahmutovic diskutera vilken fråga som verkligen skulle engagera folk. De kom fram till att han skulle prova fråga folk med hörlurar vad de lyssnar på, och han kom tillbaka med massor av svar och känslan av att folk faktiskt vill prata om musik! Där föddes idén till att göra något större på temat, och vi jobbade fram konceptet I Mina Lurar

Tillsammans med Digitala Insatsstyrkan beslutade vi oss för att göra en egen sajt, som vi skulle kalla "I Mina Lurar". Nere i Malmö började vi genast samla material! Med den enkla frågan "Vad lyssnar du på?" gick våra fyra programledare ut på gator och torg och träffade folk. Med sig hem fick de massor av låttips, men också roliga, underbara, tråkiga och galna livshistorier.

Under Digitala Insatsstyrkans verksamma tid sedan september 2015 hade ingen egen fristående sajt ännu byggts så detta blev en extra spännande utmaning. Domän registrerades och pekades rätt, webbserver skapades och applikation driftsattes. Därefter behövdes ett content-management-system (CMS) så det skulle gå att jobba med innehållet frikopplat från kodandet. Jacob Eriksson från Doberman tog fram grundkoncept för Design/UX.

I mitten av maj drog vi igång byggandet av sajten. Jag (Emma) åkte upp till Stockholm för att jobba med gänget i Digitala Insatsstyrkan och P3 Malmös animatör Sebastian Andersson tog fram en logotyp, grafisk profil, samt animerade trailers för lanseringsdagen. Vi skapade en sajt, främst anpassad för mobilen, där alla historier kommer i ett flöde med bild, ljudspelare med intervjun, en kort sammanfattande text av intervjun, samt en länk till låten på Spotify/Youtube. Dessutom adderade vi dela-knappar för alla historier, så att det skulle bli enkelt att dela sin egen eller sin väns historia på sociala medier.

Några sista hektiska dagar med lite uppiffad UX med hjälp av Johan Strömgren från Doberman och lite grafiskt godis för sajt och sociala medier från Sebastian, så var saken biff.

Resultatet blev en sajt som hämtar informationen från ett spreadsheet, så att vi enkelt kan fylla på med historier eller redigera befintliga, även efter att Insatsstyrkan är klara med byggandet av sajten.

Plus

  • Grymt att kunna bygga upp en egen sajt, från grunden, som funkar som ett galleri med vår publik. Extra plus är att vi kunde skapa en shuffle-funktion så att det dyker upp nya historier varje gång man går in på sajten, eller uppdaterar sidan.
  • Under byggandet av sajten var det extra kul att det fanns så mycket bra och riktigt material på plats redan från början. Detta gav en mycket tydligare bild av hur det faktiskt skulle bli.

  • Super att SR Malmöhus prioriterade att skicka upp sin redaktör för att jobba med oss i Stockholm åtminstone i några dagar. Läsare här på bloggen vet att arbetet alltid tar längre tid att koordinera på distans.

Minus

  • Mycket småpill att fixa med i sluttampen, som vi inte hade räknat med i början.
  • Att göra en egen fristående sajt som bäddar in så mycket externt material gör upplevelsen tyngre än vad man skulle önska för användarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".