Bild på stapeldiagram från svensk väljaropinion mars 2016. Grafik: Liv Widell, Ekot
1 av 5
Bild föreställande stapeldiagram över politiska partier från svensk väljaropinion visualiserades genom interaktiva och följsam grafer mars 2016. Grafik: Liv Widell, Ekot
Rader av text som visar en bit av html-koden som skrivs för att spotta ut staplar över opinionsmätningar på sr.se
2 av 5
En bit av koden som redaktören uppdaterar för att generera staplar över resultaten.
Bild föreställande diagram över nuläget för de politiska blocken från svensk väljaropinion mars 2016
3 av 5
Bild föreställande diagram över nuläget för de politiska blocken från svensk väljaropinion mars 2016
Bild föreställande diagram över förändringar för politiska block från svensk väljaropinion mars 2016
4 av 5
Bild föreställande diagram över förändringar för politiska block från svensk väljaropinion mars 2016
Bild föreställande diagram över förändringar för politiska partier från svensk väljaropinion mars 2016
5 av 5
Diagram över förändringar för politiska partier från svensk väljaropinion mars 2016

Väljargrafer som alla kan skapa

Svensk väljaropinion är ett "poll of polls" över andra undersökningar, som Novus sammanställer för Ekot en gång i månaden. För att presentera dessa siffror i grafik på vår sajt har det krävts mycket manuella arbetsinsatser av nyckelpersoner som har tillgång till specialverktyg. Här såg vi stora möjligheter att förenkla så att vilken redaktör som helst kan göra visualiseringarna. Läs mer om hur vi gjorde det här!

Varje månad sammanställer Novus resultatet från ett antal opinionsundersökningar om hur svenska folket skulle rösta om det var val idag (läs mer om hur de gör det här). Detta kallas för ”Svensk väljaropinion”, eller SVO.

Det sammanvägda väljarindexet skickas sedan till Ekot som förutom nyhetsinslag och artiklar även illustrerar siffrorna i form av ett antal interaktiva grafer. (Se skärmdumparna ovan, eller de färska graferna för maj månad som finns här).

Graferna måste dock skapas på nytt för varje månad, vilket har varit ett manuellt klipp- och klistra-jobb av en excelkolumn i taget. Uppdateringen har dessutom bara kunnat göras av enstaka nyckelpersoner, som haft tillgång till de verktyg och kunskapen som behövs.

För att underlätta illustreringen av SVO-siffrorna i form av grafer såg vi flera steg som vi kunde automatisera och förenkla, så att alla webbredaktörer skulle kunna uppdatera graferna utan krav på några som helst specialverktyg.

Steg ett blev att istället för att behöva skapa graferna en och en, baka ihop dessa till ett och samma ställe. Som steg två gjorde vi sedan om dataunderlaget för graferna så att de endast innehåller siffror för respektive parti, vilket därefter räknas samman på olika vis för graferna. Som sista steg kunde vi då också separera all data från själva implementationerna vilket möjliggör påfyllning av ny data varje månad utan att man behöver röra själva graferna.

Resultatet blev nu ett fåtal handgrepp varje månad, och siffror som räknas ihop automatiskt, istället för många arbetsmoment, massor med sifferkopiering och manuell uträkning.

Idén till att automatisera visualiseringen av SVO kom från Nils Lindström, agendaredaktör på Ekot. Programmeringen utfördes av Digitala insatsstyrkan.

Plus
Separering av data och visualisering möjliggör påfyllning av ny data utan att man behöver röra hur det ska presenteras. Dessutom räcker det att ha data på den lägsta nivån och därefter räkna ihop den till de olika konstellationer som den ska presenteras i. 

Minus
En ytterligare automatisering av steget gällande leverans av data från Novus till Ekot skulle innebära färre moment och frigöra ännu mer tid för webbredaktörerna. Som det är nu skickas SVO-datan per mail i en bifogad excelfil, och måste hanteras manuellt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".