Illustration av de misstänkta för skjutningarrna på Vår krog och bar i Göteborg.
1 av 4
Illustration: Susanne Lindeborg
Bild över mobilvy för karta och tidslinje över skottlossningen på restaurangen Vår krog och bar
2 av 4
Mobilvy - Karta och tidslinje över skottlossningen på restaurangen Vår krog och bar
Bild på desktopvy på karta och tidslinje över skottlossningen på restaurangen Vår krog och bar
3 av 4
Desktopvy - Karta och tidslinje över skottlossningen på restaurangen Vår krog och bar

Bakgrund till Göteborgsmålet

Förundersökningen kring de två morden på restaurangen Vår krog och bar i Biskopsgården är en av de största i Västsverige – någonsin, 12000 sidor. Rättegången ska hålla på i 38 dagar.

Vi kände att vi ville ge våra lyssnare en faktamässig bakgrund av det som hänt, och som präglat nyhetsrapportering i Göteborg över ett år, och nåt som vi kunde använda över tid. Vi har aldrig använt oss av den digitala insatsstyrkans kunskaper och ville se hur det fungerar, vilka resurser som krävs och hur våra lyssnare tar emot det.

Tankarna kom på vårt första möte om hur vi tänkte bevaka åtalet och senare rättegången. Hur kunde vi visuellt förklara vad som hänt och vilka de åtta misstänkta var.

Webbansvarig Madeleine Blidberg, dagproducent Thomas Björklund och reportern Simon Rissvik satte sig ner för att prata igenom vad vi ville ha med och hur vi själva tänkte att det kanske kunde presenteras.

Madde tog kontakt med insatsstyrkan och vi insåg – eller blev medvetna om - att det ändå krävdes en del tid för att bli färdig. Vi satte rättegångsstarten 16 maj som publiceringsdatum

Vi blev också medvetna om att det krävs en del resurser och arbetstid att plocka fram och systematisera den information vi ville ha ut i grafiken. Klarade vi det? Vi bestämde att vi gjorde det.

Under två veckor bollade vi idéer, tankar, fakta, nya idéer, nya tankar och mer fakta mellan Stockholm och Göteborg.  Det kändes som om det var lätt att få gehör för våra synpunkter, men också att digitala insatsstyrkan kom med bra inspel till oss.

Slutresultat: bra och fungerande grafik.

Lärdomar: Det kräver resurser, eller en del arbetstid helt enkelt. I det här fallet känns det som om resultatet visar att det var värt det.

Till nästa gång ska vi ta det resonemanget i god tid innan vi tar kontakt med digitala insatsstyrkan. De behöver framförhållning och vi hade också tjänat på det.

Tillägg från insatsstyrkan

Att kombinera karta med tidslinje var nytt för oss, och vi fick känna oss fram lite för att få till det med utgångspunkt i UX/Design från Johan Strömberg på Doberman.

Grafikmanus från Simon Rissvik översattes till illustrationer av Susanne Lindeborg. 

För kartan använde vi CartoDB och för navigering använde vi swiper

Lärdomar: Många händelser väldigt tätt i början, vilket gör att tidslinjen är väldigt svårtolkad just där. Med händelser lite mer utspritt, hade vi kunnat göra punkter på tidslinjen klickbara, och otåliga besökare skulle förstå snabbare vad den där linjen med bollar är för något.

Vi hade också gärna sett lite mer rörelse i kartan vid navigering. Det här är något vi testade med en del. Tex genom att zooma in mer, för att det skulle röra sig lite mer, när man förflyttade sig i tid, men för att kartan ska panorera mellan punkter istället för att hoppa och tappa kontext, behövde vi hålla det ganska utzoomat. 

Plus: Tid och rum i samma visualisering. Kul!

Minus: Det är alltid lite mindre rapp kommunikation, när det är geografisk distans mellan redaktör och oss. Det funkar ofta bra, men det kan bli så mycket smidigare.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".