Vinterväljaren Jonas Gardell
1 av 2
Vinterväljaren i sin rätta miljö (glöm inte att kolla efter fästingar, när du är klar)
Vinterväljaren - screens
2 av 2
Välkomstbild och presentation av värd

Vinterväljaren - våra lyssnare får upptäcka och önska sina favoritvärdar till Vinter i P1

Trailer - Vinter i P1 - önska
0:34 min

Vinter i P1 är ett systerprogram till Sommar i P1 där lyssnar får önska vilka tidigare värdar de vill höra igen. Denna önskningsprocess har alltid varit svårhanterlig, så vi vände oss till Digitala Insatsstyrkan som satte ihop ett ”Tinder-liknande” verktyg – Vinterväljaren – där våra lyssnare kan bläddra och önska bland alla tidigare Sommar- och Vintervärdar.

Tusentals värdar har genom åren varit Sommar- och Vintervärdar, och alternativen med flervalslista eller fält där lyssnarna själv fyller i sina önskningar har båda varit mindre bra lösningar.

Inget röstningsverktyg har passat de unika förutsättningar som Sommar och Vinter i P1 har. Om listan inte har blivit oöversiktlig har lyssnarna svårt att komma på värdar (blir oftast några få favoriter, eller endast värdar från den senaste säsongen av Sommar i P1), eller så har resultaten blivit enormt oöversiktliga.

Vi kontaktade Digitala insatsstyrkan som kom med ett förslag på ett verktyg för att upptäcka och rösta på nya och gamla värdar som liknar dejting-appen Tinder i sin utformning, där man kan bläddra mellan alla tidigare Sommar- och Vintervärdar och med ett knapptryck önska sina favoriter.

Tack vare att verktyget är baserat på publicerat material i Isidor (bilder, texter och ljud), exporterades detta material in i verktyget. Detta gör att lyssnarna inte bara får ett namn utan även en bild och en kort text om värden, och självklart, deras Sommar- eller Vinterprogram att lyssna på.

Vidare slumpar verktyget alla Sommarvärdar för att få lyssnare att önska annorlunda namn som de annars kanske inte hade kommit på. Med bild, text och ljud skapar man sig en snabb uppfattning om värden. Det finns även en enkel lista där man kan hitta alla värdar om man vill önska en specifik.

Sommar i P1s redaktion, via webbredaktör Jonas Ekblom, levererade allt material i slutet av veckan innan. Detta inkluderade en lista på alla tidigare värdar, samt att alla publiceringar i Isidor såg bra ut, då allt material togs direkt från avsnittsbeskrivningarna.

Därefter tog arbetet vid: kodning, design, användartester. Det var då vi kom fram till att knappar fram och tillbaka lades in, då det inte framgick att man kunde bläddra med fingret eller muspekaren. Vidare sattes det in en försättsbild som också visade att man kunde bläddra genom att svepa.

Redan i mitten av veckan tog verktyget form, vi såg till att sortera bort avlidna Sommarvärdar och andra sidor som har råkat komma in vid exporten från Isidor.

Verktyget kommer att publiceras den 27 juni och ligga ute åtminstone under hela sommaren.

Mats Nilsson och Niklas Emilsson kodade verktyget och Nils Lindström var redaktör för arbetet. Yasmine El Rafie var arbetsledare för projektet. Liv Widell, grafiker på Ekot, hjälpte oss att ta fram bilder och grafik för sociala medier, och sociala medier-specialisten Marcus Eriksson, också från Ekot, satte ihop en instruktionsfilm för sociala medier. Jonas Ekblom från Sommarredaktionen förberedde publiceringar på programmets sociala medier och webb.

Plus: Att se verktyget baseras på tidigare publiceringar i Sveriges Radios system var enormt roligt - det arbete som redan har gjorts fick nytt liv.

Minus: Allt går inte alltid som man tänkt sig, och att få en sida att kunna swipa är meckigare än man tror.

Digitala Insatsstyrkans tillägg

Plus: Sommar är på något sätt alltid trevligt. Och kul att det finns så otroligt mycket material, så det känns, som det aldrig(?) tar slut.

Minus: Inget

Extra roligt: Att den yngsta användaren vi lät testa produkten, tyckte att "swipa" var ett rätt töntigt ord...

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".