Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Scoreboard
1 av 4
Scoreboard
Liverapportering och matchartiklar med Scribble
2 av 4
Liverapportering och matchartiklar med Scribble
Frågesport och test
3 av 4
Frågesport och test
Lagväljaren
4 av 4
Lagväljaren

Fotbolls EM 2016 tillsammans med Radiosporten

Fotbolls-EM har i år utökats från 16 till 24 länder vilket innebär att det är fler matcher än någonsin. Vi ville därför ge publiken möjligheten att hänga med både innan, under och efter matcher. Med en scoreboard, ett vässat liverapporterings- och quiz-verktyg och appen "lagväljaren" har Sveriges Radio tagit viktiga steg i bevakningen av ett fotbollsmästerskap.

Vart fjärde år arrangeras fotbolls-EM och i år hålls mästerskapen i Frankrike. Sveriges radio direktsänder alla matcher, vilka i år är fler än någonsin när antalet länder som deltar har utökats från 16 till 24.

Vi ville ge publiken möjligheten att dels ladda upp och bekanta sig mer med lagen inför matcherna. Sen när matcherna väl är igång ville vi skapa ett ställe på webben där publiken både kunde lyssna på matchen, se aktuell ställning på en resultattavla samt följa med i liverapportering från Radiosporten och sociala medier. När matcherna väl är över ska publiken också kunna få highlights snyggt paketerade på ett lättillgängligt sätt.

För att kunna infria alla dessa önskemål utvecklade vi tillsammans med Radiosporten ett antal widgets samt skräddarsydda implementationer av färdiga verktyg för att snyggt paketera dessa på vår webb. Här nedan kan du läsa mer om alla delar vi gjorde.

Scoreboard
För att besökarna direkt ska kunna se liveresultatet och hur långt det är kvar på matchen tog vi fram en så kallad scoreboard som ligger ovanför vår direktrapportering. Vi ger besökarna koll på läget direkt. Det har gett resultat. 30 000 klick i direktrapporteringen under Sverige-Italien.

Här tänkte vi inledningsvis sätta upp en server som en mottagare av liverapportering från Score24 och därefter bygga allt från lagring till leverans ut på webben. Detta skulle dock blivit ett allt för stort jobb så vi valde istället en widget från samma leverantör som vi skräddarsydde stylingen själva på.

Liverapportering och matchartiklar med Scribble
Scribble är ett verktyg vi har provat på för liverapportering (exempelvis under Svenska Rallyt 2016) och vet att vi har stora möjligheter att själva välja hur det ska se ut vid implementering på vår sajt. Även detta nya direktrapporteringsverktyg bidrar förstås till trafiken. Vi satsade mycket på att ta fram en funktionell design och tydlig skillnad mellan det vi skriver själva och det vi drar in från sociala medier. Mixen har funkat väldigt bra.

Både Scoreboarden och Scribble ger koll och säkert också ökad lyssning i slutet av matcherna vid spännande läge.

Frågesport och test
Med hjälp av QuizWorks har vi gjort både quiz och tester och tagit fram en tydlig design och skalat bort det som tidigare störde med registrering och andra otydligheter. Särskilt testet "Vilken fotbollsspelare är du?" har fungerat bra och har delats en hel del i sociala medier.

Lagväljaren
Under ett Hackathon anordnat av Sveriges Radio och EBU väcktes idén om en webbapp för att hjälpa publiken med vilket lag de ska hålla på. Denna app passade extra bra till slutspelet av mästerskapet då Sverige var utslaget. Genom att svara på tre enkla frågor får man som användare ett rekommenderat lag att hålla på presenterat tillsammans med roliga och viktiga fakta. Appen presenterar också en nedräkning tills matchen börjar, vilken också byts ut automatiskt till en knapp så man kan starta livesändningen i sin webbradio.

Plus
Kul att göra så många generella produkter som också går att modifiera ur ett webbredaktörsperspektiv.

Minus
Det blir mycket onödig "overhead-data" och funktioner som laddas in när man köper en färdig widget eller produkt, ibland vill man endast visa en delmängd för publiken.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".