Bild på 360 graders foto från presskonferensen för Sommar & Vinter i P1
Bild på 360 graders foto från presskonferensen för Sommar & Vinter i P1

Panorerbara och interaktiva 360 graders foton

Ibland för en olycka någonting gott med sig, vilket var exakt vad som skedde under vårt första projekt med 360 graders foton. I och med utforskning av ett stort och komplext javascript-bibliotek hittade vi en fantastiskt användbar del som vi tror och hoppas kunna komma till mycket nytta i framtiden.

Vi hade varit sugna en längre tid på att skapa och presentera interaktiva 360 graders foton på webben, typ som en "streetview". Därför var årets upplaga av Eurovision Song Contest som skulle arrangeras i Stockholm ett ypperligt tillfälle att utforska detta lite närmre.

Efter besök hos våra radiokollegor på YLE i Finland hade vi fått tips om både hårdvara och mjukvara som lät intressanta att börja med.

Kungsträdgården i centrala Stockholm förvandlades "Eurovision Village" där flera scener och ett utsiktstorn byggdes upp. Vi beslöt oss därför att ge vår publik som inte kommer vara på plats en möjlighet att bekanta sig närmre med detta evenemangscenter.

Med hjälp av en Ricoh Theta S kamera så hade vi snabbt ett gäng foton att börja prova med att göra ut på sajten. Det javascriptbibliotek vi började att testa med var three.js som visade sig vara mycket kraftfullt. Dock märkte vi snabbt att det skulle bli svårt att knyta samman många foton med varandra. Detta gjorde att vi pausade utforskningen av three.js och istället gick på spåret med en färdig produkt vid namn Panotour som är byggt just för det ändamålet vi hade.

I vår utforskning av three.js hade vi ändå kommit en bra bit på vägen vilket gjorde att vi snabbt och enkelt kunde presentera enskilda 360 graders foton. Detta paketerade vi därför om som en enskild produkt som våra webbredaktörer nu kan använda sig av så fort dom har ett foto som är intressant att göra panorerbart och interaktivt.

Första tillfället denna produkt användes var under presskonferens för årets sommarvärdar i "Sommar & Vinter i P1" av Joakim Lindeman, digital utvecklingsredaktör.

Plus
En utforskning kan ge oväntade och bra sidoeffekter som med lite ompaktering kan bli en helt egen produkt.

Minus
Det är svårt att veta vart man befinner sig i en utforskning och om man snart är i mål med bara lite till pill.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".