De olika gubbarna på bild som är parter i konflikten
Syrienkonflikten har många intressenter. Grafik: Susanne Lindeborg

Syrien: Svår konfikt på lättbegripligt sätt

"Syrienkonflikten- en röra av allianser och förbund"
0:28 min

Kriget i Syrien har pågått i över fem år och det är många olika grupper som är såväl fiender som allierade. Det här kan vara svårt att få en överblick av. Därför skapade vi en mobilvänlig grafik som första introduktion till vad konflikten handlar om.

Det började som fredliga demonstrationer men har med åren utvecklats till ett inbördeskrig i ett land som många stora spelare vill påverka av strategiska skäl. Fernando Arias, reporter på Ekot, inspirerades av en grafik över brittiska politiker och undrade om vi kunde göra något mobilanpassat som beskrev de många olika allianserna i Syrienkonflikten.

VAD BYGGDE VI?
Vi skapade en webbapplikation  som visar hur nära eller långt varje part i Syrienkonflikten befinner sig från varandra. I grafiken finns också en kort punktlista och ett faktaljud - med målet att du ska få den mest grundläggande infon i en och samma mobilvy men med möjlighet att klicka dig vidare till ytterligare fördjupning.

HUR BYGGDE VI DET?
Konceptet skissades upp av Johan Strömgren, interaktionsdesigner. Grafiken är ritad i illustrator och exporterad till SVG av Susanne Lindeborg, vår tidigare grafiker/designer. SVG står för Scalable Vector Graphic och är ett format som gör att bilder är följsamma, det vill säga ändrar storlek beroende om man tittar på dem i mobil eller dator.

Johan-Mathias Sommarström, reporter på Ekot stod för research och tog fram texter, skapade ljud och rankade parternas närhet i en excelfil/matris som vi sedan översatte till olika tjocklek på banden mellan parterna och avståndet dem emellan.

Interaktiviteten är möjlig genom att vi använt javascriptbiblioteket D3, som fungerar bra om man vill få olika SVG-element att röra sig och inte minst göra det i förhållande till varandra.

VILKA VAR INBLANDADE?
Utöver ovanstående så stod Digitala insatsstyrkan som vanligt för programmeringen och projektledningen/samordningen från ax till limpa. För spridning och lansering tog vi även hjälp av Ekots Marcus Eriksson. Ni kan se på vår facebooksida hur det ser ut.

Plus:

  • Kul att bekanta sig med javascriptbiblioteket D3 liksom SVG-grafik. Det finns många användningsområden där den här tekniken skulle kunna vara användbar framöver, när man vill göra följsam och/eller interaktiv grafik.
  • Kul när ljudformatet hjälper oss! Vi är mobilen först, så all info ska ju helst rymmas i en mobilvy. Då är schysst att jobba med ljud som inte tar upp mer yta på mobilen än vad en playknapp gör.

Minus:

  • Det är svårt att tidsuppskatta på förhand hurpass omfattande ett projekt kan bli när man ger sig på ett helt nytt javascriptbibliotek.
  • Det var roligt att kunna komma såhär långt delvis tack vare att vi hade en interaktionsexpert till vår hjälp. Men det märktes när vi satt i slutstadiet att han lämnat oss, när vi inte kunde justera de sista men ofta så avgörande detaljerna kring hur publiken uppfattar verktyget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".