Amerikanska flaggor på halv stång syns vajja framför röken som stiger över Manhattan.
Foto: Daniel Hulshizer/TT
Quickshot

Ljudsatt bildspel om attackerna 11 september

Det har gått 15 år sedan attackerna i USA 11 september 2001. Det är en av historiens mest väldokumenterade händelser, och radions sändningar i anslutning till attackerna nådde många och har prisats. Vi knöt samman dessa med några av de många bilder som finns från händelserna, i ett ljudsatt bildspel.

VAD BYGGDE VI?

Digitala insatsstyrkan har sedan tidigare byggt ett bildspel som automatiskt byter bild i takt med ett ljud, men då tekniken på sverigesradio.se uppdaterats behövde detta byggas om.

Vi gjorde det även enklare för Ekots redaktör att själv byta ut innehållet och på så sätt skapa ett helt nytt bildspel.

Denna gång har vi även testat att inkludera animerade gifar i bildspelet.

HUR BYGGDE VI DET?

Med hjälp av tidigare beprövad swiper i form av swiper.js så gjorde vi ett par mallade slides i HTML, dessa slides gick sedan enkelt att kopiera till nya slides och fylla dessa med ny data. Varje slide dekorerades dessutom med ett data-attribut med en angiven sekund för när den skulle visas. Genom att hålla koll på vart i ljudfilen användaren befinner sig kan vi se till att rätt slide visas vid rätt tillfälle.

VARFÖR TOG VI DEN PÅ VOLLEY?

Eftersom insatsstyrkan saknar andra funktioner än redaktionell projektledare och webbutvecklare är vi beroende av andras redaktörer för att plocka upp behov av utveckling och journalistik i vardagen. Ekots agendaredaktör är en av få som kan skriva direkt in i vårt javascript, vilket betyder att en förhållandevis liten insats från insatsstyrkan ändå ger ett stort utfall journalistiskt när det finns en redaktör som kan göra en snygg tidslinje som denna.

VILKA VAR INBLANDADE?

Redaktör för produkten var Ekots Nils Lindström, som stod för både ljud, text och bildurval, samt satte samman allt till en produkt.

Insatsstyrkans Niklas Emilsson skapade den uppdaterade programmeringen av bildspelet och Mats Nilsson tog utvecklingen vidare för att ordna en senare bugg i Internet Explorers visning av playknappen i bildspelet.

Plus: Vi kunde se att bild och ljud samspelar, samt att gif förhöjer upplevelsen.

Minus: Laddningstiden för bildspelet är i sin nuvarande form allt för tung för en mobiluppkoppling, vilket vi kan behöva lösa i kommande varianter. Det vore också roligt om det gick att bläddra i ljudet via bildspelet och inte enbart tvärtom.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".