Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Grafer für alle!

Publicerat måndag 26 september 2016 kl 12.17
Exempel på standardiserad stapelgraf i vertikalt läge
1 av 5
Exempel på standardiserad stapelgraf i vertikalt läge
Exempel på standardiserad stapelgraf i horisontalt läge
2 av 5
Exempel på standardiserad stapelgraf i horisontalt läge
Exempel på standardiserad linjegraf
3 av 5
Exempel på standardiserad linjegraf
Exempel på standardiserad blockgraf
4 av 5
Exempel på standardiserad blockgraf
Exempel på användning av standardiserad stapelgraf i horisontellt läge
5 av 5
Exempel på användning av standardiserad stapelgraf i horisontellt läge

Grafer används ofta journalistiskt för att visualisera data och visa intressanta likheter eller skillnader. Att kunna visa grafer på vår webb har dock krävt specialkunskap, tillgång till särskilda verktyg, samt en hel del tid till att fram varje enskild graf. Med våra mallar är det nu möjligt för alla webbredaktörer att snabbt skapa egna visualiseringar.

Standardgrafer - liveexempel

För att visualisera data i form av grafer så har Ekot länge använt sig av javascript-biblioteket Highcharts.js. Att använda sig av detta bibliotek har sina fördelar eftersom att graferna både blir följsamma, interaktiva och går att skräddarsy vad det gäller design efter behov.

Fördelarna med många alla dessa möjligheter och inställningar leder dessvärre också till att det ställs krav på både special kunskap och tillgång till särskilda verktyg. Dessutom tar det också mycket tid i anspråk att varje gång skapa en ny graf från början. Dessa nackdelar blir särskilt kännbart när man snabbt vill göra nyhetsjournalistik.

I och med att vi tillsammans med Nils Lindström, agendaredaktör på Ekot, gjorde superartikeln Kvinnornas OS i Rio – tuffast hittills så utvecklade vi många olika grafer på ett sätt som möjliggjorde att de skulle kunna uppdateras snabbt vid eventuella förändringar utan att man behöver skriva om den underliggande programkoden.

Dessa grafer kom sedan Liv Widell, grafiker på Ekot, med förslag på hur vi kunde vidareutveckla och standardisera. Detta har nu gett Sveriges Radio ett antal olika grafer som alla webbredaktörer snabbt kan använda sig av för att visualisera likheter och skillnader i data.

Plus:
Kul att kunna standardisera och iterera programkod som vi skrivit tidigare för att kunna ta in olika data och visualisera den på ett följsamt och interaktivt sätt för våra besökare.

Möjligheten för alla webbredaktörer att nu kunna skapa egna grafer snabbt på ett standardiserat sätt utifrån de färdiga mallade grafer vi gjort.

Minus:
Det är en utmaning att vid ett tillfälle kunna förutse alla fall av data som kan vara aktuella att visualisera i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".