1 av 5
Gruppfoto med åtta glada människor som vinkar.
3 av 5
Ekot och Digitala insatsstyrkan för att presentera det nominerade bidraget på Prix Europa Foto: Nichol von Schoenberg Maersk
Bild på formulär där man kan rösta utifrån kategorier som koncept, innovation och helhetsintryck.
4 av 5
Omröstningsformuläret (man får inte rösta på sitt eget bidrag)

Prix Europa - eller hur det är att vara nominerad till ett pris i kategorin "online"

I september fick vi veta att vi nominerats till det prestigefyllda priset Prix Europa, där vinnaren röstas fram på en festival i Berlin. Eftersom det samtidigt är ett tillfälle till omvärldsbevakning av europeisk public service, åkte Digitala insatsstyrkan ner för att presentera sitt bidrag och lära av konkurrenterna.

Upplägget för Prix Europa går ut på att public service-företagen skickar in bidrag, ett antal av dem väljs ut, och företagen därefter får presentera dem på plats för övriga deltagare, som också är de som utser vinnaren.

Tävlingen har många kategorier för broadcast, som exempelvis "current affairs - TV", men för webben finns egentligen bara denna, samt den nya podcastkategorin "Digital audio". Här är några spaningar från teamet. För dig som är nyfiken på de andra bidragen har vi gjort en sammanfattning sist.

360-video och 3D-ljud: Spännande att få en inblick i hur man jobbar med VR där både bild och ljud används tillsammans. Det är särskilt kul att få höra andras erfarenheter av att det är just ljudet som ger den starkaste upplevelsen för användaren. I "Notes on blindness, a VR-journey" fick vi se och uppleva hur man med VR kan förmedla hur det är att bli blind.

Oerhört spretig kategori: Om man har en enda kategori med namnet "internet", blir variationen på bidragen därefter, och spretigare än vi faktiskt förväntat oss.
  Man kan jämföra det med att ha ett hinderlopp där en ferraribil ska tävla mot en flakmoppe, en antilop, Usain Bolt, konstsim-landslaget och en slalomåkare. På en skridskobana.
  Våra quickshot-produkter om global uppvärmning ställdes exempelvis mot ett snapchatkonto för danska "Idol", blindhets-VR-appen ovan som tog 2,5 år och miljoner i budget att bygga, en mikrosajt om dadaism, ett finskt twitterkonto och två holländska killar som livestreamade sitt liv.
 Med mycket få riktlinjer om hur man ska rösta, blev också den spretiga synen på public service-uppdraget tydlig. Vi hade inte riktigt väntat oss kritik mot att vår folkbildning kring samhällsfrågor skulle ligga utanför public service-uppdraget med orden "public media is not supposed to save the world".

Onlineenkät med direkt återkoppling: Oavsett hur förlitlig datan är, liksom slutsatserna man kan dra av det som samlas in i projektet "Generation what?", så var det väldigt givande att som användare, efter svar på diverse frågor i en enkät, få direkt återkoppling av hur andra personer svarat. Det gör att man får en bild av hur man själv ställer sig gentemot andra.

Sociala medier: Sociala medier har tydligt mognat och skulle behöva en egen kategori. Gissningsvis hälften av bidragen handlade snarare om innovativa metoder med befintliga verktyg (oftast sociala medier) än om appar, widgets, mikrosajter och annat programmerat. Där stack bland annat Exils ut, liksom finska interaktiva twitterprojektet Titanic, och BBC Skottlands framgångsrika gerillaprojekt som låter unga skapa sin egen bevakning.

Här är alla bidragen

Klicka på rubrikerna för våra sammanfattning och en länk till respektive bidrag! (Och på bildspelet ovan för en bild på röstningsformuläret).

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".