Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Studiebesök i Berlin

Publicerat tisdag 25 oktober 2016 kl 12.18
Två kvinnor och tre män runt ett bord
1 av 4
Studiebesök hos Journalism++ Berlin Foto: Eric Weber
En tom föreläsningssal med stolar
2 av 4
Studiebesök hos Correct!v Foto: Karolina Wihed-Nystrand
Ett stort skrivbord och 7 personer runt det
3 av 4
Studiebesök hos Data Science & Stories Foto: Yasmine El Rafie
Två kvinnor och två män i ett vitt rum med planscher på väggarna
4 av 4
Studiebesök hos Tactical Technology Collective Foto: Yasmine El Rafie

I samband med Prix Europa i Berlin passade Digitala insatsstyrkan på att besöka några lokala redaktioner och team som arbetar med projekt liknande våra. Här är våra spaningar.

Studiebesöken

Journalism++ är ett nätverk av oberoende frilansbyråer specialiserade på datajournalistik. Byrån i Berlin består av tre personer: en projektledare, en datajournalist och en utvecklare.

Correctiv är en byrå för undersökande journalistik. De finansieras helt genom donationer, och allt innehåll distribueras gratis för vidarepublicering i tyskspråkiga medier. Totalt arbetar ett tjugotal reportrar, redaktörer och utvecklare på redaktionen.

Data Science & Stories är den tyska morgontidningen Der Tagesspiegels team för datajournalistik, bestående av tre utvecklare.

Tactical Technology Collective är en ideell organisation som arbetar med att utbilda aktivister och NGO:s i att använda data för egna granskningar av missförhållanden, och att skydda sig mot dataintrång och övervakning.

Våra spaningar

Yasmine El Rafie, projektledare:

Sonification/audiolization igen. Nicar uppvisade flera inspirerande exempel på sonification (vi bloggade om det här).
För radion är det nödvändigt att kunna audiolisera granskningar i sändning, också för att kunnat knyta ihop webben med fm och sociala medier, men exemplena som finns hamnar ofta i skuggan av det visuella. Därför var det kul med tips från Tactical tech 

We desperately need a designer! Det är både lite sorgligt men också talande att alla team vi träffat som saknade en designer/grafiker kände sig stympade. Och som vanligt gällde det att lite generat försöka svara något uppmuntrande på frågan "How can you not have a designer?!"

"Vi behöver också en projektledare - vill du jobba för oss?" Efter att man för fjärde gången under ett och samma studiebesök fått kommentarer som "we are hiring", "we really need a project manager who knows journalism too", "would you like to work in Berlin?" är det nog dags att inse att erbjudandet är seriöst...

Niklas Emilsson, utvecklare:

Öppenhet: En gemensam sak jag finner med alla studiebesök vi gjort är att alla vi mött är väldigt trevliga och öppna med både vad dom gör och hur dom gör, oavsätt om hur de är finansierade och vilka målgrupper de vänder sig till.

Nya kodbibliotek: Att jobba med digital storytelling som vi gör i Sverige är inte överraskande väldigt likt här i Berlin. Dock används det flera andra kodbibliotek än vad vi gör, detta kunskapsutbyte har varit meningsfullt både för vår och de vi har besökts del.

Eric Weber, praktikant:

Ljudet i fokus. Det var intressant att höra att Tactical Technology Collective, som ligger i framkant vad gäller datadrivna researchmetoder, har börjat lägga allt mer fokus på ljud. Inom ramen för projektet Exposing the Invisible utforskar de just nu både "best practices" kring audioliseringar och olika metoder för att utvinna intressant data ur ljudmaterial. Ljud, poängterade de, kan vara särskilt relevant att använda i den typen av researchprojekt där det kan vara svårt eller riskfyllt att fotografera eller filma.

Python dominerar. Flera av de team vi träffade berättade att de till stor del hade övergett verktyg som R och Tableau, och numera i första hand använde Pandas, ett Python-bibliotek för databearbetning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".