Logotyp för #årsbästa16
Grafik: Sebastian Andersson

Årsbästalistan 2016 - Sajt om årets 50 bästa låtar

Varje december väljer Musikguiden i P3 ut det gångna årets bästa låtar, och presenterar dem i en populär sändning. Tillsammans med redaktionen har vi tagit fram en tydlig och innehållsrik paketering av årsbästalistan särskilt för webbpubliken.

I slutet av varje år summerar Musikguiden i P3 musikåret som gått, i form av en lista på de 50 bästa låtarna. Årsbästalistan presenteras i sändning, och går även att läsa och lyssna på i efterhand. Sändningen är ett av programmets mest populära under året, och listan är inflytelserik bland både musikkonsumenter och musikbranschen.

För ett år sedan tog redaktionen kontakt med Digitala insatsstyrkan för att få hjälp med att göra en snyggare, roligare och matigare paketering av listan för 2015. Resultatet blev en specialsajt som innehöll ljud, text och bilder kring varje låt.

Detta år bestämde vi oss att ta upp samarbetet igen, och gemensamt vidareutveckla och förbättra den tidigare lösningen.

VAD BYGGDE VI?

En mikrosajt som listar årets 50 bästa låtar enligt Musikguidens redaktion. För varje placering på listan erbjuds webbesökare att lyssna på både låten och på ett fördjupande ljudklipp, samt läsa redaktionens motivering.

Ett mål för denna vidareutveckling av förra årets lösning var att sajten skulle vara bättre anpassad för live-besökare som vill följa listan under sändningens gång. Därför har vi nu byggt till en koppling till ett CMS så innehållet på listan kan uppdateras i realtid under sändningens gång.

Årets årsbästalista har också fått en ny design jämfört med tidigare års lista. För detta ändamål anlitades en formgivare.

Listan är i år också en enda lång lista på en sida utan uppdelning i sektioner. Detta hoppas vi ska leda till mindre antal klick för besökarna.

HUR BYGGDE VI DET?

För årets årsbästalista har vi utgått från förra årets årsbästalista och iminalurar.se och byggt ihop en enda lång lista med koppling till ett CMS som utgörs av ett spreadsheet som hämtas av klienten med JSONP-teknik. Då en sida med 50 listposter blir väldigt lång har vi använt oss av lazyloading-teknik för att ladda in bilderna med jQuery-pluginen "Lazy load".

Alla låtar på listan har dessutom ett ljudklipp från sverigesradio.se samt själva låten (genom en tredjepartsleverantör) inbäddat. För att undvika att alla dessa inbäddningar laddas in direkt har vi byggt till en funktion som lägger till dessa på sidan först när en användare väljer att klicka fram mer information om en låt.

VILKA VAR INBLANDADE?

Gustav Holmström, webbredaktör, P3
Jonna Spiik, webbredaktör, P3
Karolina Wihed Nystrand, utvecklare, Digitala Insatsstyrkan
Niklas Emilsson, utvecklare, Digitala insatsstyrkan
Tom Nyman, art director, Valtech
Eric Weber, utvecklingsredaktör, Digitala insatsstyrkan

Plus: Den extra administration det kostar att sätta upp en egen mikrosajt kan i fall som detta visa sig vara värt besväret, då det ger större frihet att arbeta utanför den normala "boxen" som vi ofta har då vi bygger något i den ordinarie sverigesradio.se-kontexten.

Minus: Tiden det tar att jobba med olika optimeringar av laddningstider och tekniker gör att man får göra avkall på vissa andra önskade funktioner som hade varit kul att bygga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".