Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sametingsvalet: Publiceringsdags!

Publicerat tisdag 9 maj 2017 kl 07.00
Kartbild över Blaiken vindkraftpark
Riksintressen för rennäring och vindkraft ställs mot varandra vid Blaiksjön i Storuman. Grafik: Maksim Goobar.

Nu smäller det!  Vår datajournalistik-wizard Eric har ju under våren gjort sitt exjobb på JMK tillsammans med oss i Insatsstyrkan - här är en del av resultatet

[Eftersom en del inslag inte kan publiceras förrän de FM-inslag som de hör ihop med går ut i helgen, får ni härda ut ända tills valresultaten kommit ut i slutet av maj för Det Omfattande Blogginlägget Om Allt Vi Gjorde]

Tillstånd för gruvor och vindkraft

Ett gruvtillstånd, en så kallad bearbetningskoncession, varar vanligtvis i 25 år, och beslutet ska tas med hänsyn till eventuella konsekvenser på miljön och andra markintressen. Innan gruvan kan öppnas krävs också bland annat en prövning hos miljödomstolen.

För att få ett vindkraftverk i bruk krävs alltid kommunens godkännande. När det kommer till större vindkraftsparker görs även en prövning hos Länsstyrelsen.

Så gjorde vi kartläggningen

Underlaget till kartläggningen är geografisk data som vi hämtade från Bergsstaten, Sveriges Geologiska Undersökning, Sametinget, Energimyndigheten samt webbplatsen Vindlov.se i april 2017.

Genom att samköra uppgifterna kunde vi ta reda på att det inom hela renskötselområdet finns 113 beviljade tillstånd om bearbetningskoncession och åtminstone 1010 aktiva vindkraftverk.

46 av de koncessionerna, mer än fyra av tio, ligger helt eller delvis inom områden som är av riksintresse för rennäringen. Detsamma gäller 220 av vindkraftverken, vilket motsvarar mer än var femte verk.

Väljarna: Så gjorde vi kartläggningen

Vi begärde ut en lista på samtliga röstberättigade från Sametingets slutliga röstlängd, och kompletterade denna med uppgifter från folkbokföringen, SCB, Postnummerservice samt Sveriges Kommuner och Landsting.

Statistiken över de röstberättigade inkluderar samtliga levande personer i röstlängden den 10 mars. I de fall uppgifter om en person har saknats av sekretess- eller andra skäl har dessa inte tagits med i beräkningarna.

Kandidaterna: Så gjorde vi kartläggningen

Vi har under våren begärt ut och samlat uppgifter rörande de 286 kandidaterna i årets val från flera olika myndigheter, bland annat Skatteverket, Bolagsverket och Valmyndigheten.

Då Sveriges Radio och SVT genomförde en liknande kartläggning inför sametingsvalet 2013 har vi även i flera parametrar kunnat se hur årets kandidater skiljer sig jämfört med kandidaterna i förra valet. Till exempel hur väl de representerar väljarna sett till ålder, kön, inkomst och var de bor i landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".