Reportrar Pernilla Wadebäck och Mats Öfwerström vid en bild på en smartphone som visar sajten "Fallet Helena".
1 av 2
P4 Skaraborgs reportrar Pernilla Wadebäck och Mats Öfwerström. Foto: Simon Wadebäck
En vit bil syns på en gata vid ett hus. Det står kapitel ett och en mobil visar en karta från mikrosajten.
2 av 2
Till kapitel 1 kan publiken klicka på ett antal nyckelplatser och se 360-bilder från områdena.
Digitala insatsstyrkans blogg

#falletHelena - en mikrosajt om ett försvinnande

Trailer för serien "Fallet Helena"
0:58 min

En unik inblick i ett uppmärksammat försvinnande med podd-avsnitt, bildspel, kartor, förhör och 360-bilder från nyckelplatserna.

Här är specialsajten: sverigesradio.se/fallethelena

P4 Skaraborgs reportrar har tillsammans bevakat flera stora kriminalfall tidigare. De fanns i samma umgängeskrets som Helena när hon försvann för 25 år sedan, och har nu en unik, personlig inblick i fallet.

VAD BYGGDE VI?

Vi har skapat en mikrosajt för i första hand mobilen där vi varvat den granskande, personliga poddserien med en rad extramaterial. Reportrarna har under arbetet försett oss med ljud, foton, dokumenterade förhör, kartpunkter och 360-bilder från viktiga platser för berättelsen. Tanken är att sajten agerar second screen och håller kvar lyssnaren avsnitt för avsnitt.

HUR BYGGDE VI DET?

Till att börja med lät vi en konsult bygga en wireframe, en klickbar digital skiss och ett ramverk över hur de olika elementen ska presenteras i mikrosajten.
Efter det har vi med HTML, Javascript och CSS kodat fram ramverket och de olika elementen på sajten. 
Vi skickade vår 360-kamera till Skaraborg över posten och höll kurs över länk i hanteringen.

När det gäller färg och form har vi hållit oss till en grå palett med den rosa-lila P4-färgen som accent. Även den större spelarknappen under toppbilden har fått denna färg. För att separera ljudspelaren mellan våra nya avsnitt och äldre arkivljud skapade vi en grå-färgad playknapp för arkivljuden. Vi har även skapat en illustration över tre misstänkta med svarta siluetter och en bakgrund baserad på kart-illustrationen.

Med hjälp av 360-bilderna pekar vi ut specifika platser och detaljer kopplat till försvinnandet. Reportrarna använde en Ricoh Theta-kamera med stativ på fyra olika platser. Bilderna har vi sedan behandlat och ljusat upp något i en applikation som heter Theta+. I samma applikation har vi även kunnat skriva in korta texter och lägga in pilar.
I sajtens kartbild har vi sedan programmerat in dessa bilder som pop up-rutor när användaren klickar på en färgad kartnål med rubrik.

För att få en tydlig visuell länk mellan mikrosajt, lokal webb-sida för nyheter och sociala medier har vi slutligen skapat bilder baserat på huvudbilden  som inleder varje kapitel.

VILKA VAR INBLANDADE?

Karolina Wihed Nystrand, utvecklare
Niklas Emilsson, utvecklare
Mats Öfverström, lokal redaktör 
Maksim Goobar, designer och illustratör
Emilie Ejdemo, konsult
Marcus Eriksson, producent
Yasmine El Rafie, projektledare

Plus: Spännande, unik berättelse att jobba med. Roligt att skräddarsy en helt ny sajt.

Minus: Att skräddarsy en ny sajt är samtidigt mer tidskrävande. Det är först när placeholders byts ut till det riktiga materialet som helhetsintrycket ger sig till känna på riktigt. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".