Eric utlånad till Nyhetswebben – ”Det känns positivt”

Vårt arbete är att välkomna och genomföra idéer från andra redaktioner här på Sveriges Radio. Vi är, precis som vårt namn, en digital insatsstyrka. Dagligen samarbetar vi med mängdvis med redaktioner på olika sätt och nu har vår datajournalist Eric varit utlånad till Nyhetswebben.

Vår datajournalist Eric har varit utlånad till Nyhetswebben på Ekot under en period. Arbetsuppgifterna har bland annat varit att paketera vissa nyhetsartiklar och se till att det alltid finns länkar till direktlyssning på Sveriges Radio. Han har också hållit koll och lyft fram kultur- och vetenskapsnyheter.

 På vilket sätt kan ditt jobb på Nyhetswebben vara berikande i din roll hos oss på Digitala Insatsstyrkan?                                                                                       

- Något som känns väldigt berikande är att jag har fått mer praktisk övning i att arbeta som redaktör, och särskilt i snabba nyhetslägen. Utöver det har jag också fått en tydligare bild av hur Ekot, som är en komplex redaktion med många människor, roller och rutiner, fungerar, säger Eric.
Under hans veckor på Nyhetswebben har det varit omväxlande tempo på redaktionen. Det har varit allt från långsamma sommardagar till regeringskris.

 Hur var regeringskrisen rent arbetsmässigt?

- Rätt högt tryck på Ekot och mycket aktivitet. Det var roligt, som omväxling från andra dagar då det mest har varit nyhetstorka.

Inhoppet börjar nu att lida mot sitt och Eric lämnar Ekot med en positiv upplevelse.

- Digitala insatsstyrkan samarbetar ofta med Ekot, och det känns positivt att ha fått en större inblick i hur ens kollegor arbetar. 

 Insatsstyrkan jobbar på ett ganska annorlunda jämfört med SR:s övriga redaktioner, kanske särskilt Ekot. Vi har märkt att journalister ofta har svårt att förstå vad som tar lång eller kort tid för oss att researcha, designa eller koda, och att de inte alltid vet på vilket sätt vi kan underlätta för för dem, eller vilken hjälp de kan be oss om.

 När man ska samarbeta med andra är det en hjälp att kunna sätta sig in i varandras situation och perspektiv, så att man förstår de andras synvinkel, inte minst när man också har olika arbetskultur och syn på prioriteringar på olika redaktioner.                                    

  Man bygger också bra relationer när man känner varandra, och man lär känna varandra snabbt om man jobbar tillsammans, säger vår produktägare Yasmine

 En av Erics viktigaste arbetsuppgifter i Insatsstyrkan under hösten kommer vara att hitta idéer till nyheter och tillfälliga verktyg som vi kan skapa i nyhetstempo. Efter att de olika cheferna och producenterna har jobbat med Eric så de har ett ansikte på honom och vice versa, och då är det lättare att snabbt bolla eller fråga om något, och när Eric är med på deras möten så vet alla vad han gör där och tycker inte det är några konstigheter. Och så är det vanligtvis svårast att hitta sommarpersonal till de här två veckorna så det är klart att vi hjälper Ekot om vi har möjlighet, samtidigt som Eric dessutom får chansen till kompetensutveckling.

Natalie Eriksson
natalie.eriksson@sverigesradio.se